Hrůzostrašné, lepší by byl i orangutan. Stanjurovi se rozpočet vymkl, míní komentátoři

Komentátoři Martin Komárek a Václav Dolejší

360° 14.6.2023

Vláda ve středu představila schodek státního rozpočtu na příští rok. Místo původně avizovaných 235 miliard by měl dosáhnout 270 miliard korun. Od Evropské unie si pak stát místo 70 půjčí 135 miliard. Komentátoři Václav Dolejší a Martin Komárek se změnám už ani nediví. „Že to Zbyněk Stanjura na ten příští rok špatně spočítal, už mě příliš nepřekvapuje,“ uvedl Komárek v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Václav Dolejší podotkl, že vládě i ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi (ODS) se situace kolem rozpočtu začíná vymykat z rukou.

„Takhle fatálně se plést o desítky až stovky miliard vypadá hrůzostrašně,“ nechal se slyšet Dolejší a oponent ve studiu mu přikyvoval. „Možná to není úplně korektní, ale když je vyhozen ministr zemědělství, asi právem, že špatně komunikuje, tak si říkám, co tam ještě dělá ministr financí, který se sekne o stovky miliard při výpočtu rozpočtu,“ podotkl Komárek s přihlédnutím ke středeční rošádě ve Fialově vládě, kdy Zdeňka Nekulu vystřídá na ministerském postu v rezortu zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

ČTĚTE TAKÉ: Vláda připouští, že bude ještě víc škrtat. Na podzim nás čeká velké překvapení, říká expert

Na druhou stranu ale Dolejší připomněl, že prakticky každý se na Stanjurově místě sekl o desítky miliard jedním, nebo druhým směrem. „Ale nejhorší, co je v dnešní době, je ta nejistota, nepředvídatelnost. To je i pro podniky, média, pro všechny. Nikdy nevíme, jaké bude chování,“ doplnil Dolejší s tím, že se podle něj Stanjura možná sekl schválně, aby ministry přinutil šetřit.

Co se týče nevyzpytatelnosti situace, Komárek mu dal za pravdu. „Souhlasím. Je to prakticky nepředvídatelné, ale když už tomu má někdo rozumět, tak kdo jiný než ministr financí?“ odvětil Komárek. „A znovu říkám, kdyby ten rozpočet psal orangutan nebo umělá inteligence, nemohli by se seknout o víc,“ neodpustil si rýpnutí do Stanjury.

Na celou debatu se podívejte výše ve videu. Dozvíte se například, co si myslí o končícím ministrovi zemědělství Zdeňku Nekulovi a proč komentátoři Stanjura připomíná Maradonu.

Tagy: