Vláda připouští, že bude ještě víc škrtat. Na podzim nás čeká velké překvapení, říká expert

Dalibor Balšínek

K věci 12.6.2023

Na podzim se od vlády dočkáme velkých překvapení. Uvedl to šéfredaktor týdeníku Echo24 Dalibor Balšínek v pořadu K věci. Kabinet Petra Fialy podle něj bude muset dříve nebo později něco dělat se schodkem veřejných financí, který vznikl v důsledku konsolidačního balíčku. K zásadním rozhodnutím však dojde až po prázdninách. Vláda by měla také vysvětlit změnu svého postoje k evropské migrační politice, dodal Balšínek ve vysílání CNN Prima NEWS.

Balšínek zdůraznil, že o nedostatcích připravovaného balíčku, které vláda připustila až nyní, se v odborných kruzích hovořilo již loni. Je proto přesvědčen, že po létě nevyhnutelně dojde k dalším změnám a škrtům za účelem vyrovnání rozpočtu pro rok 2023, které balíček zatím vůbec neřešil.

„Petr Fiala po měsíci a půl od představení toho balíčku připouští, že vláda bude muset začít šetřit i nyní. Vláda s tím skutečně bude muset něco dělat. Pokud bychom to brali lineárně, tak ten schodek by mohl být 700 miliard korun. Je šokující, že na všechna tato rizika kritici upozorňovali už loni na podzim s tím, že ten rozpočet nevyjde a schodek bude mnohem vyšší, než si vláda v Poslanecké sněmovně nechala schválit,“ řekl Balšínek. „Pokud nebude nic dělat, poruší zákon, nebo bude muset znovu změnit zákon o státním rozpočtu,“ dodal šéfredaktor týdeníku Echo24.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pokud nedodržíme schodek, bude to ohromný problém naší koalice, připustil poslanec ODS

„Myslím si, že na podzim se dočkáme velkých překvapení,“ předpověděl Balšínek. Během léta se podle něj nedá očekávat žádná zásadní změna. Nedojde ani k případnému odvolání kritizovaných ministrů. „Fiala očekává, že bude léto, kdy se omezí provoz politiky, lidé budou mít trochu jiné starosti. Myslím si, že do léta se určitě nic nestane. Pokud k něčemu dojde, tak na podzim, a to bude samozřejmě pod tlakem schodku rozpočtu,“ uvedl.

Nová migrační politika může být silné předvolební téma

Balšínek připustil, že i když masivní kritika jednotlivých ministrů není nic neobvyklého, nedávný podpis Víta Rakušana (STAN) pod novou migrační reformou Evropské unie by se mohl stát silným předvolebním tématem. Změnu postoje k migraci považuje za něco, co vláda musí vysvětlit, a to zejména v době, kdy svoji dosavadní migrační politiku začínají přehodnocovat i země jako Švédsko a Německo.

„Je skutečně zásadní, aby Petr Fiala vysvětlil, proč změnila vláda názor, zda měl ministr vnitra Rakušan oprávnění takto hlasovat. A jaké jsou garance pro občany ČR, abychom se nedostali do takové společenské atmosféry a napětí, jaké vidíme v německých nebo švédských městech.“ zdůraznil.

Koalice má do voleb i navzdory současnému poklesu popularity podle šéfredaktora Echa ještě dost času. Vládním stranám sice v současnosti klesají preference v důsledku nepopulárních opatření, ale Balšínek se domnívá, že vzhledem k tomu, že nejbližší zásadní volby je čekají až za dva a půl roku, mohou tuto tendenci ještě zvrátit.

Celý rozhovor s Daliborem Balšínkem si můžete pustit ve videu výše.

Tagy:
migrace podzim ekonomika státní rozpočet Vít Rakušan ODS Petr Fiala rozpočtový schodek K věci vláda Dalibor Balšínek vláda Petra Fialy konsolidační balíček