Hudáček na Kladně vydržel jen dva dny. Brankář z KHL kvůli kritice končí v Jágrově klubu

Slovenský hokejový brankář Július Hudáček po dvou dnech skončil u Rytířů Kladno. Informoval o tom klub hrající legendy Jaromíra Jágra na svém webu. Příchod gólmana vyvolal vlnu kritiky, protože předtím působil v ruské KHL, navzdory ruské válce na Ukrajině. Vůči němu i Kladnu se proto zvedla vlna nevole z řad fanoušků i bývalých hokejistů.

„Rytíři Kladno oznamují, že došlo k ukončení spolupráce s gólmanem Júliusem Hudáčkem. Toto rozhodnutí jsme učinili po zvážení všech aspektů souvisejících s jeho angažováním. Dospěli jsme k závěru, že pokračování spolupráce není ani v zájmu klubu, ani v zájmu hráče,“ napsali Jágrovi Rytíři na klubových stránkách.

PODÍVEJTE SE: Jágr opět zářil na ledě

Hudáčkovo angažmá sice dávalo sportovní logiku, neboť jde o zkušeného a kvalitního brankáře, přičemž Kladnu se právě jeden z gólmanů zranil. Nevoli řady lidí ovšem vyvolává fakt, že Hudáček ještě loňskou sezonu strávil v kazašském Barysu Astana, který hraje ruskou KHL. A to i přesto, že Moskva už téměř dva roky vede válku na Ukrajině.

Kromě toho se Hudáček před touto sezonou netajil, že by v převážně ruské hokejové soutěži chtěl pokračovat. „Řeknu to úplně na rovinu. Dokud se cítím zdravý a mám úroveň, abych chytal v co nejlepší lize, za co největší peníze, tak je prioritou zahraničí,“ řekl loni v září Hudáček pro slovenský deník Pravda.

Návraty hokejistů z Ruska zpět do evropských soutěží často vyvolávají nevoli fanoušků. To ostatně dokládá i nynější přesun Hudáčka do Jágrova klubu. Část kotle se totiž rozhodla zápasy Rytířů kvůli Hudáčkovi bojkotovat. „Mějte názor jaký chcete, ale zásadně se vymezujeme proti podepsání hráče J. Hudáčka a tím i přijmutí hodnot klubem, které tento hráč reprezentuje,“ píše část zarytých kladenských příznivců, kteří si říkají Haldaři.

Skupina byla podle svých slov dříve v kontaktu s vedením klubu včetně Jágra, ale k dohodě nedošlo. „Ubohá a zmatečná mediální prezentace klubu v této kauze je jen odrazem celkového zmaru, který nás jako skupinu vede k nechtěnému bojkotu. Tohle nikdo z nás nechtěl,“ napsali Haldaři na Instagramu.

Opustil Kladno Voráček?

Během čtvrtka a pátku se navíc hojně spekulovalo, že angažování Hudáčka se vůbec nelíbilo bývalému reprezentačnímu kapitánovi Jakubu Voráčkovi. Ten doposud kariéru oficiálně neukončil, ale rekonvalescence po otřesech mozku jej stále nepustily zpět do hry. V posledních měsících tak vypomáhal právě svému mateřskému Kladnu.

Ve čtvrtek se pak na sociální síti X objevila informace, že Voráček nebyl na utkání Kladna s Hradcem Králové. Oficiálně kvůli rodinným důvodům. Podle bývalého mládežnického reprezentanta a dnes televizního experta Jakuba Koreise však mělo být důvodem právě angažování Hudáčka. „Podle mých informací byl důvod absence Jakuba Voráčka na utkání v Hradci jediný – angažování brankáře Hudáčka,“ napsal komentátor a moderátor podcastu Bomby k tyči na sociální síti X.

Prvotní zpráva o angažování Hudáčka se nelíbila ani mnohým bývalým hráčům. Kritický byl třeba legendární brankář a hrdina z olympijských her v Naganu Dominik Hašek nebo trojnásobný vítěz Stanley Cupu Jiří Hrdina. „Po dnešních zprávách z Kladna bych nechtěl být v kůži Vorase (Jakuba Voráčka, pozn. red.)... smutný a nerozumím,“ napsal někdejší útočník s odkazem právě na Voráčka.

Tagy:
Jaromír Jágr Dominik Hašek Rytíři Kladno KHL hokej sport Jiří Hrdina Astana Kontinentální hokejová liga Július Hudáček