Lidská zrůda, zlobí se Novotný a spol. Jágrovo Kladno angažovalo brankáře z KHL

Hokejový klub Rytíři Kladno získal slovenského brankáře Júliuse Hudáčka, který v poslední sezoně působil v ruské KHL, a to navzdory tomu, že Rusko vede válku na sousední Ukrajině. Celek Jaromíra Jágra angažmá hájí, od veřejnosti však schytává zejména kritiku. Například bývalý český reprezentant a dnes televizní expert Jakub Koreis se pustil nejen do samotného brankáře, ale i Jágrova týmu. Starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) označil Hudáčka za „lidskou zrůdu“.

„Do konce sezóny přichází zkušený Slovák Július Hudáček. Účastník sedmi světových šampionátů a trojnásobný mistr slovenské ligy protřelý předními evropskými soutěžemi na Kladno přicestoval v úterý večer a už dnes s týmem vyráží na utkání do Hradce Králové,“ oznámili Rytíři Kladno, klub hrající legendy Jaromíra Jágra, na svém webu.

„Oslovil mě Radek Smoleňák, se kterým se známe a jednání s Kladnem byla následně velmi rychlá, domluvili jsme se během pár hodin. Bylo to na poslední chvíli, protože jsem měl i jiné nabídky a už jsem chtěl opět chytat,“ komentoval své nové angažmá na kladenských stránkách sám Hudáček.

Hudáček uplynulou sezonu strávil v kazašském klubu hrajícího ruskou KHL Barysu Astana. A to i přesto, že Rusko vede válku na Ukrajině a soutěž využívá i coby nástroj k propagandě. Ještě v září pro slovenský deník Pravda navíc Hudáček tvrdil, že KHL pro něj zůstává tím největším lákadlem.

Nezřídka jsou na zápasech této ligy vidět na obrazovkách velká písmena „Z“, která se stala symbolem ruské „speciální vojenské operace“, jak Moskva invazi nazývá. Stejně tak se v arénách promítají i hesla velebící prezidenta Vladimira Putina.

Paradoxem navíc je, že Hudáček v době, kdy ruská invaze na Ukrajinu vypukla, chytal za pražskou Spartu a hrál v utkání na podporu ukrajinských uprchlíků. Tehdy po výhře právě nad Jágrovým Kladnem dokonce pozval na kluziště trojici ukrajinských dětí, které se svými maminkami utekly z válkou zmítané domoviny, a provedl s nimi děkovačku fanouškům.

Takto už loni křepčil v KHL, kde hájil barvy Astanu.

Novotný, Hrdina i Koreis kritizují Kladno

Reakce a emoce po podpisu smlouvy na sebe nenechaly dlouho čekat. „Hudáček je lidská zrůda, styďte se,“ vzkázal Jágrovu Kladnu například starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

Přímo pod příspěvkem na sociální síti X, kde Kladno zveřejnilo středeční soupisku, na níž Hudáček už figuruje, je celá řada dalších kritických komentářů. „Jste dobytci s nulovou morálkou,“ napsal jeden z uživatelů. I mnozí další Jágrovi angažování slovenského gólmana vyčítají se slovy, že „nemá páteř“. Jágr přitom nosívá na dresu číslo 68, kterým se odkazuje na tento rok minulého století a ohrazuje se proti tehdejší invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Kritický byl také legendární brankář a hrdina z olympijských her v Naganu Dominik Hašek, který rozhodnutí Jágra a jeho Kladna označil za „nevhodné a špatné“. Zároveň však dodal, že vinu nesou i politici, kteří angažování hráčů z KHL v tuzemsku nezakázali. „Jde o životy našich spojenců a bezpečnost našich občanů. Od toho jsou námi zvolení lidé, aby nás chránili před nebezpečným jednáním jednotlivců zákonem,“ komentoval Hašek na sociální síti X.

Bývalý hokejový reprezentant Jiří Hrdina rovněž neskrýval zklamání. „Po dnešních zprávách z Kladna bych nechtěl být v kůži Vorase (Jakuba Voráčka, pozn. red.)... smutný a nerozumím,“ napsal někdejší útočník s odkazem na reprezentačního exkapitána Jakuba Voráčka, který kvůli dlouhodobému zranění nehraje a aktuálně pomáhá Kladnu na střídačce.

Voráček se před časem nechal slyšet, že by do Ruska nešel. „Za žádných okolností. Ale každý hráč má jiné myšlení. A každý musí přemýšlet nad tím, jak zabezpečí rodinu. Já osobně bych to v životě neudělal, ani bych tam nepáchnul. Kdo to ale udělá, tak potom musí nést následky, jestli nějaké budou. A musí počítat s tím, že se může cokoliv stát,“ cituje iDnes.cz Voráčkova slova, která novinářům sdělil v červnu 2022.

Na čtvrteční extraligové utkání do Hradce Králové Voráček s týmem neodcestoval.

Kritický byl rovněž někdejší mládežnický reprezentant a dlouholetý útočník brněnské Komety, dnes televizní expert a moderátor podcastu Bomby k tyči, Jakub Koreis. „Nedokážu si představit, jak někdo může jít dobrovolně hrát hokej do země, která naší západní civilizaci vyhrožuje jadernými zbraněmi,“ komentoval pro O2 Sport Koreis s tím, že krok Kladna je prostě „špatný“.

Kapitán Kladna: Politiku neřeším

Hudáčka pro změnu hájí kapitán kladenských hokejistů Radek Smoleňák, který prý brankáře do středočeského klubu zlákal. „Politiku popravdě vůbec neřeším. Kdybych měl hrát jenom s tím, kdo má stejné politické vidění jako já, tak by všechny týmy, kde jsem v životě hrál, vypadaly jinak. Pro nás je důležité to, že nám chce pomoct. Věřím, že určitě pomůže,“ řekl pro hokej.cz Smoleňák.

Podobnou smršť kritiky, kterou nyní Kladno schytává za Hudáčka, si loni vysloužil třeba mistrovský Třinec. Ten tehdy totiž posílil tým o slovenského Samuela Bučka, který předtím působil v ruském Nižněkamsku. Velkou díru však ve slezském klubu neudělal a po konci sezony se přesunul domů na Slovensko.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak trávili svátky sportovci?

Tagy:
Ukrajina Jaromír Jágr sociální síť Dominik Hašek Rytíři Kladno Jakub Voráček KHL hokej Rusko Radek Smoleňák Kontinentální hokejová liga ruská invaze na Ukrajinu Július Hudáček Jakub Koreis