Hugh Hefner by oslavil 95. narozeniny. Playboye mu pomohla založit matka

Hugha Hefnera, který by v pátek oslavil 95. narozeniny, si mnozí už provždy budou pamatovat jako zakladatele časopisu Playboy, který spal se stovkami žen a přesvědčil sexuální symboly své doby, aby do jeho plátku zapózovaly nahé. Tento několikrát rozvedený muž byl ale i aktivistou za lidská práva, který dvakrát zachránil ikonický nápis HOLLYWOOD. Co jste o Hefnerovi ještě nevěděli?

Playboye mu pomohla založit matka

Rodiče Hugha Hefnera byli konzervativními protestanty z Nebrasky. Hefnerův otec svého syna odmítl, když potřeboval peníze na spuštění Playboye. Nemyslel si, že časopis by byl dobrou obchodní investicí. Když se chystal odejít, matka ho vzala stranou a dala mu šek na tisíc dolarů (dnes asi 22 tisíc korun), aby synovi pomohla podnikat.

Prosazoval práva homosexuálů už v 50. letech

Poté, co časopis Esquire v roce 1955 odmítl příběh o pronásledování gay komunity ve světě, Hefner ho podle webu Messy Nessy Chic publikoval v Playboyi. Už jako student na Northwestern University napsal esej s názvem Sexuální chování a americké právo, v níž došel k závěru, že téměř každý Američan by byl uvězněn, pokud by se dodržovaly všechny zákony proti různým sexuálním praktikám.

V 60. letech Hefner v Playboyi napsal a publikoval více než tisíc stránek se svými názory na sociální, kulturní, politické, právní a sexuální problémy, kterým čelila americká společnost.

„Jsem aktivista za lidská práva,“ odpověděl podnikatel v roce 1994 v jednom z rozhovorů na otázku, zda se považuje za aktivistu za práva homosexuálů. „Můj otec žil výjimečným a působivým životem jako mediální a kulturní průkopník a vedoucí hlas některých z nejvýznamnějších sociálních a kulturních hnutí naší doby při prosazování svobody projevu, občanských práv a sexuální svobody,“ řekl po smrti zakladatele časopisu Playboy jeho syn Cooper Hefner.

Marilyn Monroe

Majitel Playboye v roce 1992 za 75 tisíc dolarů (asi 1 650 000 korun) koupil hrob vedle herečky Marilyn Monroe. Sexbombě své doby posílal na hrob každý den čerstvé květiny. Nyní je Hefner vedle ikony pohřben.

Dvakrát zachránil ikonický nápis HOLLYWOOD

Nápis Hollywood, který byl postaven v roce 1923, se na řadu let stal symbolem hereckých snů. Jenže po letech zanedbávání byl v 70. letech ve špatném stavu. Na obnovu bylo potřeba čtvrt milionu dolarů (asi 5,5 milionu korun). Hefner v té době už patřil k nejznámějším obyvatelům Los Angeles. Díky dražbám starých dopisů mohl na obnovu přispět slušnou částkou. Říká se, že Hefner v nápisu zaplatil Y.

V roce 2010 začali developeři řešit prodej 138 akrů kolem nápisu. Chtěli na Mount Lee postavit luxusní nemovitosti. Výjimku by udělali, pokud by se co nejdříve zaplatilo 12,5 milionu dolarů (asi 275 milionů korun). Když se začaly shánět peníze, Hefner daroval zbývajících 900 tisíc dolarů (asi 19,8 milionu korun).

Miloval černošskou muziku

Hefner byl obrovským jazzovým fanouškem. Například v roce 1959 v jeho první televizní reality show Playboy's Penthouse byli speciálními hosty Ella Fitzgeraldová, Sammy Davis Jr. a Nat King Cole. Ve stejném roce Playboy zahájil svůj vlastní jazzový festival.

Tagy: