
Minimální množství luštěnin v potravinách stanoví nová vyhláška
Koupili jste si slunečnicový chléb a měli jste pocit, že je v něm málo semínek? Nebo třeba cizrnovou pomazánku, která cizrnu „viděla jenom z rychlíku“? Taková situace skutečně může nastat. České předpisy totiž ne u všech potravin definují minimální množství surovin, podle kterých se následně pochutina jmenuje. Od léta by se to ale mohlo změnit.
Vypadá jako běžná houska a je to běžná houska. Kdybychom do ní ale přidali jedno nebo dvě slunečnicová semínka, už by se mohla jmenovat slunečnicová houska. „Zákon nestanovuje, jaké je minimální povinné množství této složky, je-li název zdůrazněn. Ovšem ty celkové informace nesmí být klamavé,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) František Kopřiva.
ČTĚTE TAKÉ: Kaufland zkouší v Česku jiný koncept prodejny. Zákazníci novinku většinou chválí, zní i kritika
Přesto musí být množství suroviny uvedené ve složení výrobku, a to jak balených, tak i většiny nebalených potravin. SZPI na toto pravidelně dohlíží – ročně udělá zhruba 50 tisíc kontrol. „Pokuty jsou velice individuální. Záleží na všech okolnostech případu. Řádově hovoříme o desítkách nebo stovkách tisíc korun. V extrémních případech může jít i o miliony,“ doplnil Kopřiva.
Například máslo se může jmenovat pouze výrobek, který obsahuje minimálně 80 procent mléčného tuku. A čokoláda na pití nebo slazené kakao, které má 25 procent kakaa. „U šunky vysoké jakosti musí být minimálně 16 % svalové bílkoviny, což odpovídá 80 až 100 procentům masa,“ uvedl mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.
Od poloviny roku by mělo dojít ke zpřísnění u výrobků z luštěnin. „Stát v tomto ohledu chystá vyhlášku, která by měla definovat, kolik cizrny má v hummusu být. Cizrna by měla převažovat nad ostatními surovinami,“ nechal se slyšet Zemánek.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ceny potravin budou i nadále růst, varují ekonomové. Co za tím stojí a jak dlouho to potrvá?