Ceny potravin budou i nadále růst, varují ekonomové. Co za tím stojí a jak dlouho to potrvá?

Potraviny zdražují

Potraviny jsou nejen jedním z hlavních faktorů inflace, ale i druhým největším výdajem v českých domácnostech. Každý měsíc vydají lidé tisíce korun na jídlo v obchodech. Ekonomové přitom varují, že ceny budou i nadále růst, a to nejen kvůli zdražování v zemědělství, ale také kvůli vysokým cenám energií a byrokracii.

Názory odborníků, kdo může za drahé potraviny, se však liší. „Občas obchodníci zneužívají situace na trhu a zdražují víc, než by odpovídalo růstu nákladů. Pokud například cena mléčného tuku vzroste o 10 procent, ale konečná cena másla se zvýší o 40 procent, je jasné, že něco není v pořádku,“ uvedl v pořadu Co na to vaše peněženka hlavní ekonom BHS a poradce premiéra Štěpán Křeček.

ČTĚTE TAKÉ: Čokoláda a káva jako luxusní potraviny? Cena v obchodech roste a zdražovat se bude dál

Ekonomka Markéta Šichtářová (Svobodní) však tvrdí, že zpracovatelé, potravináři ani obchodníci nejsou skutečným problémem. „Tyto skupiny slouží jen jako záminka pro hledání obětních beránků. Skutečný problém tkví v našem zemědělství, které se potýká především s problémem vysokých nákladů na energie,“ zdůraznila.

Zdražování potravin bude nejspíše pokračovat

I když většina potravin v roce 2025 zlevňovala v meziměsíčním srovnání, ceny v porovnání s loňským rokem vzrostly. Například vepřová pečeně zdražila o téměř 6 procent, mléko o více než 4 procenta a cena eidamské cihly vzrostla o více jak 17 procent. Rekordmanem je máslo, jehož cena vystřelila o více než 40 procent.

Zdražování by mělo pokračovat, i když ne v tak výrazném rozsahu jako loni. „Myslím si, že celkový růst cen potravin za celý rok bude mírně nad inflací, tedy kolem 5 procent. Hodně bude záležet na počasí, protože to ovlivňuje výnosy i kvalitu zemědělských surovin,“ uvedl agrární ekonom Petr Havel pro CNN Prima NEWS.

Jak zdražování zamezit?

Zastavit zdražování podle ekonomů není možné, ale některé kroky by mohly pomoci, jako je například zjednodušení byrokracie a změna dotačního systému. „Dotace jsou často nastavené tak, aby zemědělci neprodukovali. Dostávají například podporu za to, že nechávají pole ladem nebo nepoužívají hnojiva, což vede k nižší produkci,“ vysvětlila Šichtářová.

„Je potřeba zrušit i nesmyslné regulace typu, že se nesmí balit třeba okurky do plastových obalů, což sice šetří množství vyprodukovaných obalů, ale na druhé straně se tím zvyšuje množství vyprodukovaného odpadu z potravin, protože ty okurky pak mají menší životnost,“ dodal Křeček. Takové změny by ale vyžadovaly úpravy na celoevropské úrovni.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ceny bytů rekordně rostou, kde je situace nejhorší? Ekonom nastínil další vývoj

Tagy: