Hurikán Kirk se žene k Evropě. Spustí vydatné deště i sníh, ovlivnit může i počasí v Česku

Nad Atlantským oceánem řádí hurikán Kirk o síle kategorie 4. Bouře, která postupně zeslábne, dorazí k Evropě během příštího týdne. Rapidní pokles teplot, vydatné deště i možné škody hrozí hlavně ve Velké Británii a Francii, počasí ale může ovlivnit i v Česku.

Během pátku a následujících dnů by mohl podle expertů hurikán Kirk ještě zesílit a dosáhnout kategorie 5, průměrná rychlost větru by se mohla pohybovat kolem 230 km/h. Směrem od Atlantiku se přibližuje k Evropě, kam by podle odhadů mohl dorazit příští středu nebo čtvrtek, informují meteorologové z iMeteo.

ČTĚTE TAKÉ: „Mini apokalypsa“. Hurikán Helene zabil na jihovýchodě USA desítky lidí, jiné odstřihl od světa

Kirk by měl podle odborníků poté postupně slábnout. Pro takovou sílu potřebuje teplotu vody alespoň 26 stupňů Celsia. Chladný Atlantik a pobřeží Evropy tak hurikán výrazně uklidní. K Evropě pravděpodobně dorazí v podobě tropické či posttropické bouře. Neměl by proto napáchat velké materiální škody, přesto v Evropě může hrozit nebezpečí, varují meteorologové.

Hurikán zasáhne nejprve jižní Anglii a Francii, kde podle Sky News způsobí velmi nestálé počasí, vydatné deště a pokles teplot. Zatímco pobřeží čeká rozbouřené moře, ve Skotsku může začít i sněžit. Problémy způsobí také vítr, který může dosahovat rychlosti až 120 km/h. Silnější vítr pocítí i střední Evropa, přesnější předpovědi záleží na vývoji bouře v následujících dnech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hurikánové drama. Nemocnice v Tennessee skončila pod vodou. Desítky lidí uvízly na střeše

Tagy:
Velká Británie počasí Francie Evropa katastrofa Česko USA přírodní katastrofa Atlantský oceán tropická cyklóna újma Helene katastrofy, nehody a mimořádné události meteorologická katastrofa