Husarský kousek pilota: V obrovské rychlosti proletěl dálničními tunely a slaví rekord

Ital Dario Costa jako první na světě prolétl letadlem dvěma tunely (autor: Samo Vidic/Red Bull Content Pool)

Pilot Dario Costa proletěl se svým letadlem dvěma tunely

Odvážný kousek předvedl pilot Dario Costa. Ital jako první na světě proletěl svým letadlem dvěma tunely. Překonal tak hned několik milníků a zapsal se do Guinnessovy knihy rekordů.

Italský pilot si ke svému kaskadérskému kousku vybral dva dálniční tunely u tureckého Istanbulu. Za pouhých 44 sekund je proletěl rychlostí 245 km/h. Zapsal si tak hned několik rekordů. Kromě toho, že jako první na světě proletěl letadlem tunel, navíc letěl pod nejdelší pevnou překážkou a také jako první vzlétl přímo v útrobách tunelu.

Průlet otestoval pilotovy mimořádné schopnosti. Musel se totiž vypořádat s nebezpečným prouděním vzduchu i bočními větry. Přípravy zabraly takřka celý rok. „V hlavě se mi pořád honilo, jestli půjde všechno tak, jak jsme plánovali. Pak jsem pocítil velkou úlevu. Ale hlavně obrovský, obrovský pocit štěstí. Byl to pro mě další splněný sen,“ uvedl italský pilot po úspěšném letu.

Začínal jako čistič bazénů

Costa vyrůstal v italské Boloni a v mládí se živil například jako čistič bazénů. Vždy ho to ale táhlo k létání. Postupem času se vypracoval v uznávaného pilota. Jako první Ital se kvalifikoval na mistrovství světa leteckých závodů Red Bull Air Race a v roce 2019 dokonce vyhrál závod u maďarského Balatonu. Mimoto si zahrál v roli kaskadéra i ve filmu Mission Impossible 7, který se natáčel v Itálii.

Tagy: