Svědectví pilota z Kábulu: Na ranveji jsme minuli o tři metry autobus, lidé zvraceli

Kev Latchman, pilot RAF

Jak britští piloti zachraňovali lidi z Kábulu (zdroj: AP)

Desetitisícům lidí pomohli z Afghánistánu evropští vojáci. Nejedna záchranná mise ale mohla skončit katastrofou. Vyplývá to ze svědectví, se kterými přišli piloti RAF (královského britského letectva).

„Bylo to drsné. Když jsem se otočil, viděl jsem tváře plné úzkosti,“ popsal pro agenturu AP Kev Latchman, pilot RAF. „Měli jsme na palubě lidi, kteří nedoufali, že by kdy Afghánistán opustili. Takže když se dostali do letadla, ta úleva u nich způsobila dost spontánní reakce. Jedna žena například začala zvracet po celém letadle, protože den předtím ztratila svého muže a nevěděla, co bude dál,“ vzpomíná.

To ale nebylo vše. Jindy prázdné mezinárodní letiště se kvůli strachu z Tálibánu hemžilo zoufalými lidmi. Proto, když se Latchmanovo letadlo snažilo opustit ranvej, málem došlo ke katastrofě. Před strojem se totiž na ranveji najednou objevila trojice vozidel. Zřejmě s Afghánci, kteří se snažili dostat na palubu dalšího z evakuačních letadel.

„Letěli jsme rychlostí asi 95 uzlů (170 km/h – pozn. red.) a před námi byla na ranveji vozidla. Došlo nám ale, že nemůžeme vzlet přerušit, protože kdybychom to udělali, tak bychom narazili do autobusu. Na to jsem nechtěl ani pomyslet. Takže jsem musel pokračovat ve vzletu. Nakonec jsme minuli ten autobus zhruba o tři metry,“ popsal vypjatou situaci.

Problémy s přeplněnou ranvejí měl i další z britských pilotů. „My jsme chtěli přistát, ale najednou se asi 30 metrů před námi objevilo na ranveji auto, které pronásledovala tři vojenská vozidla. Tudíž jsme museli začít kroužit kolem ranveje a viděli jsme, jak je letiště úplně přehlcené. Lidé byli všude, na pojezdové dráze i na odbavovací ploše. Civilisté byli zavěšeni na křídlech zaparkovaných letadel a lezli po nich vzhůru. Byl tam naprostý chaos,“ vykresloval novinářům Neil Franklin.

Evakuační lety z Afghánistánu skončily posledního srpna. Ze země odletělo přes 120 tisíc lidí. Následně padlo letiště v Kábulu do rukou Tálibánu.

Tagy: