Královské rodině bych se nepoklonil, hlásají herci. Kritizuje ji Law, McKellen či Radcliffe

Herec Jude Law, představitel britského krále Jindřicha VIII. ze snímku Královnin gambit, by se členům královské rodiny nepoklonil. Vyplývá to z jeho vyjádření pro deník Sunday Times. „Modrá krev“ jako taková prý není dostatečným argumentem.

„Zajímá mě historie královské rodiny. Nicméně nejsem příznivcem, abych se k jejím členům choval nějakým způsobem jen proto, že se narodili s titulem. Ne, opravdu nevím, proč bych se měl někomu klanět,“ uvedl pro Sunday Times

ČTĚTE TAKÉ: Princezna Kate rozvířila internet. Za vším stojí nevinná zmínka o tom, kdy se stane královnou

Law v povídání pro médium také připodobnil monarchu Jindřicha VIII. z 16. století, jehož ztvárnil ve filmu Královnin gambit, k producentovi Harveymu Weinsteinovi, aktérovi asi největšího sexuálního skandálu v Hollywoodu. „Jindřich symbolizuje pád mnoha mužů, kteří v životě dosáhli velkých úspěchů, opili se mocí, zneužili ji a padli. A tak mi Harvey musel přijít na mysl,“ vysvětlil Law, známý i ze snímků Prázdniny či Talentovaný pan Ripley.

O své pocity z královské rodiny se podělila i další hvězda filmového plátna. Sir Ian McKellen, představitel Gandalfa z trilogie Pán prstenů, otevřeně kritizoval někdejší královnu Alžbětu II. Své zkušenosti s ní popsal jako ne zrovna příjemné. Když obdržel Řád společníků cti za své služby v oblasti dramatu v roce 2008, královna prý k němu byla „docela hrubá“ – během rozhovoru měla utrousit poznámku „chodí ještě někdo vůbec do divadla?“, což McKellen považoval za neslušné, napsal deník The Times. Také poznamenal, že v průběhu jejich setkání mu podala ruku a následně ho údajně „odstrčila“ pryč​.

McKellen také kritizoval celý koncept monarchie. Popisoval členy královské rodiny jako „vězně“, kteří musí být neustále zdvořilí a nemohou žít normální život. „Klobouk dolů před každým, kdo si v tom světě dokáže udržet zdravý rozum,“ dodal s tím, že král Karel III. to „sice zvládl, ale zjevně za cenu vlastního poškození“. Sympatizuje naopak s princem Harrym.

Dalším kritikem britské monarchie je Daniel Radcliffe, představitel Harryho Pottera. Ten opakovaně uvedl, že nerozumí fascinaci královskou rodinou a považuje ji za přežitek. V roce 2017 v rozhovoru pro The Daily Beast doslova prohlásil: „Nevím, proč bychom měli oslavovat lidi jen kvůli jejich původu. Myslím, že moderní společnost by se měla zaměřit na důležitější věci.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nečekaná svatba herečky Anny Polívkové. Na jihu Itálie řekla „ano“ dlouho utajovanému příteli

Tagy: