Proleťte se Mléčnou dráhou. Virtuálním astronautem se můžete stát v libereckém planetáriu

Nekonečný vesmír, příběhy hvězd, tajemné a trochu děsivé černé díry. Podívat se do kosmu touží už od malička spousty z nás. Na palubu kosmické lodi se dostane jen hrstka vyvolených, my ostatní se tam ale můžeme vypravit alespoň virtuálně například v Liberci, v jednom z nejmodernějších planetárií ve střední Evropě.

Devět metrů široká kopule, která vás vezme na výpravu do dalekých světů. Chcete se na chvilku stát astronautem? Račte nastoupit, tedy vlastně usednout. „Planetária jsou dneska vlastně digitária. Jsou to digitální kina, která mají tu výhodu oproti klasickým planetáriím, že nepromítáme jen hvězdičky, ale můžeme vás vzít na kosmickou výpravu,“ vypráví vedoucí manažer Martin Gembec.

„Představte si obrovskou kosmickou loď, jako je Starship Elona Muska, ta má stejný průměr jako naše planetárium. A ti diváci tady sedí a letí ze Země na Mars, najednou se vydáme do středu Sluneční soustavy a prohlédneme si zblízka tu naši hvězdu a pak zase letíme Mléčnou dráhou mezi hvězdami.“

ČTĚTE TAKÉ: Krásné a mimořádně citlivé. Zoopark Chomutov popsal radosti i starosti s novým chovem medúz

Laserové projektory zaručují dokonalý divácký zážitek s obrazem v tom nejvyšším rozlišení. Jen místo klasického plátna se nad diváky rozprostírá klenba. Na programu jsou živé pořady pro děti, dospělé i celé rodiny. „Když přijdete, lektor se vás zeptá, jaké znáte hvězdy, zda se vyznáte v planetách Sluneční soustavy a co byste chtěli navštívit ve vesmíru. Řeknete třeba černou díru. Tak se pojďme podívat, jak vypadá černá díra,“ slibuje nevšední zážitek Martin Gembec.

Vzdělání, které děti baví

Jeden z nejmladších návštěvníků Kryštof Kratochvíl sice do školy půjde až příští rok, ale svými znalostmi o vesmíru strčí do kapsy nejednoho dospělého. „Ufoni jsou hezcí, zaujalo mě, jak tam promítli mimozemšťany, zvířátka a souhvězdí,“ řekl pro pořad Prima Česko.

„Jsem moc ráda, že je pán zapojoval, protože prostřednictvím prožitkového učení si toho budou mnohem víc pamatovat,“ hodnotí snahu zdejšího personálu Marie Veselá, třídní učitelka školáků, kteří se do IQPlanetária v Liberci přišli podívat.

Tagy: