I Lipavský je nahraditelný, řekl Peksa a zpochybnil jeho střízlivost. Změní ministr dres?

Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti)

360° (268)

Každý je nahraditelný, pokud se ministr Lipavský rozhodne skončit, budeme muset bohužel pokračovat bez něj. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl někdejší europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). Doplnil, že si není zcela jistý, zda své prohlášení ministr zahraničí pronesl ve střízlivém stavu. Jeho oponentem ve studiu byl Jiří Pospíšil (TOP 09).

Ministr zahraničí Jan Lipavský v úterý uvedl, že pokud Piráti odhlasují odchod z vlády, jako člen strany podá demisi. Dokonce zmínil i možné opuštění politického uskupení. „Mám za to, že v nějakém svém veřejném vyjádření říkal, že nechce hrát dvě sezóny za Spartu a tři sezóny za Slavii, z čehož jsem vyrozuměl, že se nechystá přestupovat do jiné politické strany,“ popsal pro CNN Prima NEWS Peksa.

ČTĚTE TAKÉ: Lipavský skončí jako ministr, pokud Piráti odhlasují odchod z vlády. Zvažuje i opuštění strany

Situace uvnitř České pirátské strany je velmi napjatá. Lipavský podle serveru Novinky.cz v pondělí řekl, že se strana musí „zbavit komoušů a ultralevičáků“ nebo vypnout veřejné fórum, které bývá zdrojem četných sporů. „Nejsem si jistý, zda to pronesl ve střízlivém stavu, nejsem si vědom, že bychom měli v Pirátské straně jakékoliv komunisty,“ reagoval na jeho vyjádření ve studiu Peksa.

Doplnil, že řada jiných stran má problém s tím, že jejich členové jsou bývalí členové KSČ, Piráti ale mají obecně mladší členstvo, takže to nikdy nebyl problém. Každý je ale podle bývalého europoslance nahraditelný. „Život jde dál. Pokud se ministr Lipavský rozhodne skončit, budeme muset bohužel pokračovat bez něj,“ uvedl Peksa. Doplnil, že osobně ještě s ministrem nemluvil.

Spekuluje se také o možném přechodu Lipavského do TOP 09. Podle bývalého europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) se ale nejedná o realistický scénář. „Nepovažuji za šťastné, kdyby pan ministr zahraničí přecházel do TOP 09 nebo do jiné strany. Posílilo by to spekulace, že to snad bylo domluvené proti Pirátům,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS Pospíšil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Porušil Fiala koaliční smlouvu? Jsem ve zvláštní situaci, nevím o jiném postupu, hájí se

Tagy: