Porušil Fiala koaliční smlouvu? Jsem ve zvláštní situaci, nevím o jiném postupu, hájí se

Petr Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS

Koaliční smlouvu jsem neporušil, hájí se Petr Fiala

„Nemohlo být žádným překvapením, že jsem k takovému kroku přistoupil,“ líčil Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS důvody k odvolání Ivana Bartoše z vlády. Koaliční smlouva podle něj zbytečná není a neporušil ji. Česká pirátská strana má jiný názor a považuje jeho krok za podraz, porušení koaliční smlouvy a vyhazov z vlády.

Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS se na dotaz, zda neporušil konkrétní princip koaliční spolupráce, podotkl, že neměl jinou možnost.  „Ta situace je formálně složitá, ale fakticky jednoduchá,“ uvedl. Podle smlouvy musí totiž změnu v dané straně projednat s předsedou dané strany a ten s ní musí souhlasit. „Já jsem ve zvláštní situaci. Nevím, jak bych mohl postupovat jinak,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Piráty nikdo z vlády nevyhazuje, řekl Fiala. Popsal, jak probíhala schůzka s Bartošem

„Týká se to předsedy strany, který je v demisi jako celé předsednictvo, a s ním jsem to projednal,“ vysvětlil Fiala. „Předseda koaliční strany věděl, že nejen já nejsem spokojený s průběhem digitalizace stavebního řízení a že se tato ‚vlajková loď‘ Pirátů a vlády nedaří,“ uzavřel.

Koaliční smlouva podle něj ale zbytečná není. „My tyto smlouvy dodržujeme. Já jsem předseda vlády, který se k vládě chová jako k týmu a k jednotlivým ministrům jsem loajální. Ale také mám nějakou odpovědnost vůči veřejnosti,“ informoval Fiala.

Piráty z vlády podle svých slov rozhodně nevyhání a za svým oznámením o odvolání si stojí. „Já jsem se k tomuto kroku poté, co jsem Bartošovi dal několikrát šanci a nabídl mu pomocnou ruku. Přijal jsem odpovědnost a o svém kroku jsem ho včas informoval,“ doplnil.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Fiala mě podrazil, konec mi oznámil telefonem, řekl Bartoš. ODS započala cestu k vládnutí s ANO

Tagy:
politika ODS Petr Fiala tisková konference Ivan Bartoš Česká pirátská strana Jan Lipavský Starostové a nezávislí vláda koaliční smlouva Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky