I mámy mohou programovat, pobízí Lenka, 5. Statečná

Když se člověk v mládí rozhoduje o své budoucí kariéře, často vůbec netuší, jaké výzvy mu nakonec život přinese. Ne každému se proto podaří ve vystudovaném oboru zůstat. To se stalo i naší 5. Statečné, Lence, která zjistila, že se svým zaměřením nenajde dobré pracovní uplatnění. Po deseti letech na rodičovské se proto rozhodla, že začne od nuly a rekvalifikuje se na programátorku. Věří, že je to pro její kariéru ten nejlepší krok. Proč si vybrala zrovna IT? A co od kurzu očekává?

Na vesnici těžko hledala uplatnění

Lenku vždy zajímaly humanitní obory, proto se po střední škole rozhodla pro studium žurnalistiky, politologie, učitelství pro střední školu, a nakonec i teologie. Krátce po absolvování univerzity pak nastoupila jako moderátorka a zpravodajka v rádiu.

Problém však nastal ve chvíli, kdy se Lenka se svým manželem přestěhovala z rušného Brna do klidné vesničky v malebném Valašsku. Bylo zde totiž náročné najít dobré pracovní uplatnění. „Zpětně musím uznat, že jsem při výběru oboru příliš nepřemýšlela nad tím, zda mě tato práce uživí, nebo jestli ji budu moci vykonávat třeba na vesnici,“ vysvětluje Lenka.

Následující roky potom strávila především na mateřské dovolené a postupně přivedla na svět čtyři děti, o něž s láskou pečovala. Když i to nejmladší trochu povyrostlo, začala Lenka přemýšlet nad svou kariérou. „Bylo mi jasné, že mě při návratu do pracovního procesu po deseti letech na mateřské nebudou nikde vítat s otevřenou náručí. Proto jsem se rozhodla poslední rok, který mi doma zbývá, věnovat svému sebevzdělávání,“ popisuje čtyřnásobná maminka.

Bylo mi jasné, že mě při návratu do pracovního procesu po deseti letech na rodičovské nebudou nikde vítat s otevřenou náručí. Proto jsem se rozhodla poslední rok, který mi doma zbývá, věnovat svému sebevzdělávání.

IT ji zaujalo, láká ji i home office

Nejprve se Lenka dívala na internetu po různých kurzech a školeních. „Připadala jsem si, jako by mi bylo znovu dvacet a já si vybírala svůj obor,“ směje se. Aby se vyhnula stejné chybě jako v minulosti, dala si tentokrát velký pozor na budoucí uplatnění.

Při hledání nakonec narazila na IT, s nímž se doposud setkala pouze na střední škole. Hodiny informatiky a binární soustava ji tehdy odradily od dalšího rozšiřování počítačových znalostí, avšak od té doby se leccos změnilo. A čím více se Lenka do oboru ponořovala, tím nadšenější byla. „Líbí se mi, že je IT taková skládačka, se kterou si můžu hrát,“ popisuje svou zkušenost.

Na práci programátora Lenku navíc zaujal také často inzerovaný home office. Právě ten by jí totiž umožnil pracovat odkudkoliv, a tedy i snadněji pečovat o svou početnou rodinu.

Líbí se mi, že je IT taková skládačka, se kterou si můžu hrát.

Výzva nastartuje její nový život

Aby se ale mohla stát programátorkou, potřebovala Lenka získat pevné základy. Při hledání různých rekvalifikačních kurzů na internetu pak narazila na Výzvu 5 Statečných, která ji velmi zaujala. Ráda by totiž skrze ni dokázala, že i matka se čtyřmi dětmi se může naučit programovat a najít v tomto oboru uplatnění.

Od kurzu tedy očekává, že jí dá patřičné základy, které jí pomohou sehnat vysněnou práci. Strach má pouze z toho, že na studium nebude mít dostatek času. „Když má člověk okolo dvaceti a je bez závazků, tak se mu studuje snadněji, s dětmi nebo prací už je to ale těžší. Předpokládám tedy, že se budu muset učit po nocích, abych se přes den mohla věnovat dětem,“ vysvětluje Lenka.

Je však odhodlaná si svůj sen o práci v IT splnit bez ohledu na možné překážky. „Jen doufám, že vždy najdu někoho ochotného, kdo mi během prezenčních školení pohlídá děti,“ dodává optimisticky.

Co mám udělat pro novou kariéru v IT?

Vyplňte dotazník níže. Svým dotazem se k ničemu nezavazujete. My vám pošleme veškeré potřebné informace a zda uděláte další krok k lepší práci a finanční svobodě, tak to pak už bude pouze na vás.

Tagy: