I po dvou letech od tornáda žije rodina z jižní Moravy z části v krabicích. Zážitek jim ničí zdraví

Rodina Nosterských stále z části žije v krabicích.

V sobotu uplynou přesně dva roky od chvíle, kdy ničivé tornádo zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko. Od té doby se toho v místech, kudy živel prošel, hodně změnilo. I když se už většina lidí vrátila do svých opravených domů, stále se tam nepodařilo odstranit všechny následky.

Rodina Nosterských několikrát zvažovala, že se z Moravské Nové Vsi odstěhuje. Hlavou se jejím členům každým dnem honily černé myšlenky a tornádo zanechalo hlavně starším z nich šrámy na duši i na zdraví. Před dvěma roky přišli o vše, co celý život budovali.

ČTĚTE TAKÉ: Smrtelná nehoda při bourání Telecomu v Praze. Dělník se zřítil do výtahové šachty, nepřežil

„Seděli jsme u stolu a najednou začaly praskat okna. A potom něco začalo strašně pištět. Ten zvuk byl strašný, v noci mě budí ze snů,“ řekla pro CNN Prima NEWS Marie Nosterská starší. Její dcera se svěřila, že se celá rodina dodnes bojí bouřek. „Máme hrozné nervy, a tím pádem máme problémy se zdravím,“ uvedla.

Den po dni začala rodina za pomoci kamarádů i řemeslníků dávat celý dům do pořádku. Od střechy až po sklep s provizorním úkrytem pro případ, že by se někdy tornádo znovu vrátilo. Polovina domu však zůstává i dva roky poté stále neobyvatelná.

„Máme některé nově koupené, a ještě nerozbalené věci, zároveň i zbytky toho, co přežilo. Kde jsme dřív s manželem spali, je dnes víceméně složené nádobí,“ řekla Nosterská.

I když mají Nosterší část svého života prožitého před tornádem stále ještě uschované v krabicích, to nejhorší už prý mají za sebou. Jak ale přiznávají, na pocity prožité před dvěma roky nadosmrti nezapomenou.

Tagy: