Nákaza v domově důchodců na Jablonecku: Pozitivní jsou další dva senioři

COVID-19 v domově důchodců (Zdroj: CNN Prima NEWS)

Čtvrteční PCR testování šedesáti vytipovaných osob v Domově důchodců ve Velkých Hamrech na Jablonecku odhalilo COVID-19 u dalších dvou seniorů. Stejně jako muž, který s koronavirem zemřel, byli i oni očkovaní.

„Jde o manželský pár, u kterého jsme pozitivní PCR test předpokládali, protože pozitivně vyšli už při našem vlastním antigenním testování. Ostatní klienti a zaměstnanci měli PCR test negativní,“ sdělil Právu ředitel domova Čestmír Skrbek s tím, že manželé mají velmi mírný průběh nemoci. „Kdybychom je netestovali, nebyl by vůbec důvod myslet si, že jsou nemocní,“ dodal Skrbek.

V domově důchodců se tak celkem nakazili tři klienti a jedna zaměstnankyně. I přesto, že byl proti covidu očkovaný, zemřel pětaosmdesátiletý senior. „Víme, že zkolaboval a byl převezen do nemocnice. Předtím prodělal vážné onemocnění, které mohlo mít výrazný vliv na jeho imunitu,“ řekl CNN Prima NEWS náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort sociálních věcí Petr Tulpa.

Nakazila seniory zaměstnankyně?

Domov důchodců ve Velkých Hamrech patří se 130 klienty k velkým zařízením sociálních služeb v Libereckém kraji. „Všichni naši klienti jsou proti koronaviru očkováni a také většina zaměstnanců, z 90 se jich očkovat nenechalo jen sedm. Udělal jsem všechno pro to, abych je k očkování přesvědčil, nutit je ale nemohu,“ uvedl Skrbek.

Zaměstnankyně, která pravděpodobně seniory nakazila, zůstává v domácí izolaci. Manželský pár se nachází v karanténním pokoji. „Dalších 26 lidí v domově seniorů je ještě také v karanténě,“ řekla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Kvůli výskytu koronaviru byl od pondělí domov důchodců zcela uzavřen pro návštěvy. Vzhledem k tomu, že se u nikoho dalšího nákaza nepotvrdila, se v pondělí opět otevře.

Tagy: