Advokát: Za nenávistné komentáře můžete jít do vězení. Stačí napsat, že si to Fico zasloužil

Advokát Milan Ficek

Nenávistné komentáře na sítích po atentátu na Fica

V den atentátu na premiéra Roberta Fica se nenávist na sociálních sítích zvýšila až o šedesát procent. Někteří lidé dokonce útok schvalovali. Ti podle advokáta Milana Ficka mohou jít i na rok do vězení. Policie se zabývá desítkami nenávistných výroků a Národní kriminální agentura už pětkrát zasáhla. Informovala o tom TV JOJ. Výsledky průzkumu toxicity slovenského online prostoru jsou alarmující.

Na Slovensku se po atentátu na Roberta Fica vzedmula obrovská vlna nenávisti. „Oproti nejvíce toxickému dni v historii měření jsme v souvislosti s útokem na slovenského premiéra viděli nárůst toxicity ve slovenském online prostředí až o šedesát procent. To jsou alarmující čísla,“ sdělil TV JOJ odborník na komunikaci Jakub Šuster.

ČTĚTE TAKÉ: Fico je mimo ohrožení života, oznámila nemocnice. Jeho zotavení zabere dlouhou dobu

I svoboda slova má své hranice, jakmile někdo schvaluje trestný čin, může skončit za mřížemi. „Může to být například tak, že řeknete, že to potřeboval, že si to zaslouží, nebo podobně. Pachatel může být za takový čin potrestán odnětím svobody až na jeden rok,“ uvedl advokát Milan Ficek.

„Mnoho lidí vyhrožuje, co by udělali, ale ve skutečnosti by to neudělali. Většinu bych považoval za takové hospodské řeči,“ uvedl klinický psycholog a soudní znalec Dušan Kešický. Podle něj mají lidé, kteří v sobě dusí vztek nebo frustraci, potřebu zveřejňovat nenávistné projevy na sociálních sítích. Najdou si proto objekt, proti kterému svou agresi namíří, aby si ulevili.

„Vyzývám společnost, politiky, novináře a občany, aby přestali s vyhrocováním situace. Neučiní-li tak, budou předvoláni,“ varoval slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok.

Policie v pohotovosti

Policie už řešila desítky nenávistných projevů a u pěti z nich musela zasahovat Národní kriminální agentura. Policie také obvinila muže, který vyhrožoval ministrovi vnitra a dvěma poslancům, informovala TV JOJ.

Co se týče nenávistných projevů, policie vyzvala všechna média a další veřejné instituce, aby vypnuly komentáře pod svými příspěvky nebo aby moderovaly diskuse a nenávistné komentáře tak zůstaly skryté.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Atentátník nemusel být osamělý vlk, varuje slovenský ministr. Riziko dalšího útoku je vysoké

Tagy: