Atentátník nemusel být osamělý vlk, varuje slovenský ministr. Riziko dalšího útoku je vysoké

Střelec zadržený po střelbě na Roberta Fica 15. května 2024

Tisková konference k bezpečnostní situaci na Slovensku

Slovenské bezpečnostní složky po atentátu na Roberta Fica zvyšují dohled nad místy s vyšším pohybem lidí. Ochranu dostanou koaliční i opoziční poslanci, dále nemocnice, školy či média. Policie pracuje s verzí, že útočník na premiéra nebyl osamělým vlkem, řekli ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok a také zástupce tajné služby SIS Pavol Gašpar.

Slovenská policie zvýšila dohled nad místy s vyšším pohybem lidí, včetně nákupních center, nemocnic či škol. Ochranu dostanou také koaliční a opoziční poslanci.

„Situace na Slovensku je vážná. Ohrožený je každý, jsou ohrožení koaliční i opoziční poslanci, také média. Je vysoké riziko, že se určité osoby mohou inspirovat konáním střelce z Handlové,“ řekl Pavol Gašpar ze slovenské tajné služby SIS na tiskové konferenci.

K TÉMATU: Usmíření slovenských politiků se odkládá. Pellegrini naznačil, že kulatý stůl stran nebude

„Doslova všichni policisté jsou v terénu a jsou na ulicích. Probíhá operativní výkon, abychom absolutně nic nepodcenili a měli informace o tom, co se děje i v rámci internetového prostoru, a mohli předznamenat případný útok,“ řekl Matúš Šutaj Eštok na tiskové konferenci.

Bezpečnostní složky dále pracují s verzí, že atentát na premiéra Roberta Fica nebyl činem jediné osoby. Na atentátu mohla mít podíl větší skupina osob. „Byl zřízen vyšetřovací tým, který pracuje i s verzí, že nešlo o útočníka osamělého vlka. Říkám to na základě operativních informací, které nám byly poskytnuty,“ sdělil Eštok.

Podle informací vyšetřovatelů se pachatel pohyboval ve skupině lidí, kteří se k útoku na premiéra Fica hecovali a vzájemně se podporovali. „Po spáchání trestného činu měl pachatel vymazánu všechnu komunikační historii. Nebyla vymazána jím, ani jeho manželkou,“ řekl ministr.

V minulých dnech se na internetu rozšířilo video se spekulacemi, že pachateli pomáhala slepá žena a její neslyšící partner. Eštok však toto video označil za dezinformace. Slovenský ministr vnitra také varoval před výhružkami na sociálních sítích. Označil je za nemorální a protizákonné. „Proti těmto vyjádřením budeme velmi rázně konat,“ řekl.

Tagy: