Imunolog Thon: Omikron se stal přirozenou vakcínou, očkování dalšími dávkami je zbytečné

Očkovací látka

360° (107)

Omikron se stal přirozenou vakcínou, která nás bude dobře chránit před všemi variantami covidu. V pořadu 360° to řekl imunolog Vojtěch Thon. Ten si také myslí, že očkování dalšími dávkami vakcíny je zbytečné a může být dokonce nebezpečné. Zpochybnil i smysl covid pasů.

Podle Thona si musíme uvědomit, jak virus v organismu účinkuje a jak ho napadá. „Je třeba vytvářet vakcíny, co budou chránit i na sliznicích. Vakcíny, které podáváme ve stříkačce, chrání organismus až poté, kdy se virus dostane do celého těla. Můžeme mít i slizniční vakcíny. Člověk to za celé dva roky nedokázal vytvořit. Příroda nám posílá variantu omikron, která se stává vakcínou, nebudeme potřebovat dávky přímo, které podáváme ve stříkačce, pokud to budeme umět využít,“ má jasno imunolog.

„V současné době se nikdo variantě omikron nevyhne. Získala schopnost rychle se šířit, ale rezignovala na vytváření fúze buněk. Pokud toho využijeme, vytvoříme přesně to, co potřebujeme udělat za normálních okolností vakcinací, ale jako lidé jsme to nebyli schopni zařídit. Nyní to má v režii virus,“ pokračoval na CNN Prima NEWS Thon.

Covid pasy nemají význam

Podle vedoucí oddělení virologie Centra klinických laboratoří Hany Zelené přirozeně prodělaná infekce nám vždy zaručí nejkvalitnější imunitu. „Problém je, když má těžký projev. Ideální by bylo, kdyby přišel virus s lehkým průběhem a zajistil komplexní imunitu. Podle všeho to vypadá, že omikron to do značné míry může splňovat,“ potvrdila Zelená.

„Samozřejmě máme variantu viru schopnou replikace a musíme se k ní chovat s maximálním respektem a umět zahájit včasnou léčbu, abychom dokázali mírnit imunitní reakci a rozeznat rizikové pacienty. To jsou i ti, kdo se s infekcí dřív ještě nesetkali a nebyli naočkováni. Řada starších lidí s dalšími onemocněními není naočkovaná ani jednou dávkou a je to pro ně skutečně riziko,“ dodal Thon.

Na obrazovce hovořil také na téma covid pasů. „S variantou omikron se setkáme všichni, ale ne všichni onemocní. Umožní, že opět získáme posílení naší imunitní paměti. Je vynikající, že máme za sebou očkování a virus přes sliznice umožní specifické imunitní odpovědi organismu. Pasy a segregace nemají žádný význam a jsou zcela nesprávné po stránce medicínské, lidské, etické i právní,“ vysvětlil Thon.

Tagy: