Poslankyně ANO vládě: Kritizovali jste antigeny. Teď chcete používat ty objednané námi

Jana Pastuchová

Divoká karta (107)

Současná vládní koalice kritizovala Babišovu vládu za používání antigenních testů. Přitom teď testuje těmi, co jsme objednali my. V pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS to řekla Jana Pastuchová z hnutí ANO. Její poslanecká kolegyně z ODS Renáta Zajíčková se snažila rozhodnutí vlády vysvětlit.

Vláda v pátek zveřejnila své prohlášení. Covidu je věnováno zhruba půl strany. Koronavirus by se podle kabinetu měl stát jen další závažným onemocněním, se kterým se musíme naučit žít. „Myslím, že opravdu nastává čas, kdy k tomu budeme muset přistupovat s naprostou pokorou, ale i se srozumitelností a zkušeností, které jsme načerpali. Šíření omikronu ukazuje, že se z toho stane běžná respirační nemoc jako chřipka a budeme se tomu muset přizpůsobit. Myslím, že toto období opravdu nastává,“ má jasno Zajíčková.

Pastuchová je ale jiného názoru. „Nestačím se tomu divit. Žijeme s tím už dva roky, není to běžná chřipka. Sama jsem jako zdravotní sestra chodila sloužit na ARO a vidím, co (covid) umí udělat. Vláda nám neukazuje žádné nové postupy. Je to chaos a zmatek. Panu ministru Válkovi nikdo z běžných občanů nerozumí. Měl by k sobě mít tlumočníka na zdravotnictví a na pokyny, které dává,“ řekla Pastuchová.

Slovník předchozí opozice

„Paní Pastuchová používá slovník, který měla předchozí opozice, kdy se právem kritizovala vláda za chaos, který byl vnesen do společnosti. Opatření, jak to dělat jinak, moc není, musí se ale změnit způsob komunikace. Nepřijímám kritiku, která se snaží současné koaliční vládě vracet to, co bylo v uplynulém období kritizováno,“ oponovala Zajíčková. „Pevně doufám, že vláda Petra Fialy dostojí svým slibům a nebude paralyzovat společnost a povede společnost tak, abychom se s covidem naučili žít jako s běžným onemocněním,“ doplnila Karla Maříková z SPD.

Od 17. ledna začne povinné testování na covid ve firmách. Žáci se už nyní testují ve školách dvakrát týdně. „Nepracujeme s ničím, s čím by už svět nepracoval. To, že se přechází k plošnému testování dvakrát týdně, je dobrou prevencí. Je to nastaveno tak, aby se rozvolnila nálož a nápor v nemocnicích. Je to opatření plošné, poměrně náročné na organizaci a finance, ale myslím si, že to je jediné opatření, které nakonec na světě fungovalo a funguje,“ vysvětlila Zajíčková.

Kritika antigenních testů

„Zrovna vaše bývalá opozice naši bývalou vládu šíleně kritizovala za to, že testujeme ve školách antigenními testy, které jsou nespolehlivé, špatné a výsledky testů nejsou relevantní. Teď jste dali do škol dvakrát týdně antigenní testy. Pan ministr Válek řekl, že musí být německé a kvalitní, ale testujete s těmi, které pořídila naše vláda,“ upozornila Pastuchová Zajíčkovou.

Zajíčková uvedla, že současná vláda stát řídí tři neděle a musí se potýkat s aktuální situací. „Současná Správa státních hmotných rezerv nemá v zásobě dostatečný počet PCR testů. Vláda na tom pracuje, ale chvíli to bude trvat. Je tu tedy teď nutnost testovat antigenními testy,“ reagovala Zajíčková.

Tagy: