Kdo může za řádění koně v Pardubicích? Policie šetří incident, při kterém zranil čtyři lidi

Dostihová dráha v Pardubicích

Pokračování případu splašeného koně

Středeční incident, při němž se kůň během dostihů v Pardubicích dostal do divácké zóny a zranil tam čtyři lidi, vyvolává otázky: Zda šlo neštěstí nějakým způsobem zabránit a jestli je za ně někdo odpovědný. Událostí se zabývají policisté.

Kůň během dostihu nejprve přišel o jezdce, následně přeskočil první bariéru, která dělí vnitřní dráhu od cílové rovinky, potom překonal široký živý plot a dostal se do divácké zóny. Podle pardubického Dostihového spolku jsou však bezpečnostní opatření na závodišti na velmi vysoké úrovni a před každým závodem prý dráhu kontroluje odborná komise.

ČTĚTE TAKÉ: Pláč na pardubickém závodišti: Lidé uctili památku trenéra Jandy. Taxis ověsili květinami

„Bohužel došlo k nějakým zraněním. Zranění byli převezeni do nemocnice k dalšímu ošetření, nicméně v tuto chvíli mám informace, že by neměli být ve vážném stavu,“ sdělila ve středu pro CNN Prima NEWS mluvčí pardubického Dostihového spolku Kateřina Nohavová.

„To, že by se kůň dostal do divácké zóny, si já osobně nepamatuji. Jsem tady 13 let a ostřílení koňáci, kteří sem jezdí třeba i několik desítek let, říkají, že nic takového ještě nezažili,“ dodala Nohavová.

Případem se nyní zabývá policie. „Stále vyslýcháme svědky, čekáme na lékařské zprávy zraněných osob, budeme se zabývat i tím, zda byla ze strany dostihového spolku učiněna dostatečná bezpečnostní opatření, zda se diváci pohybovali v prostorách, kde mohli atd.,“ sdělila policejní mluvčí Markéta Janovská.

Podle právníka osloveného redakcí CNN Prima NEWS mohou zranění v podobných případech žádat provozovatele o odškodnění. „Pokud se však přijde na to, že pochybili i rodiče, například tím, že se nevěnovali svým dětem, tak ta částka odškodnění bude krácena a může být krácena až na minimum,“ řekl právník Jan Černý.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záběry z D1 odhalily hrůzu smrtelné nehody s tankem: Vůz skončil na šrot, auta létala vzduchem

Tagy: