Pláč na pardubickém závodišti: Lidé uctili památku trenéra Jandy. Taxis ověsili květinami

Stovky lidí přišly ve středu na pardubické závodiště uctít památku MVDr. Jiřího Jandy, legendy tamního dostihového sportu a dlouholetého trenéra závodních koní. Ten zemřel loni v listopadu po těžkých zdravotních komplikacích. Do živého plotu obávaného Taxisova příkopu lidé vpletli květiny a na hořící ohniště vedle něj vložili rukou psané vzkazy zesnulému.

Ke konci na tom byl zdravotně velmi špatně, snad po nějaké mozkové příhodě. Příbuzní ho poslední dva roky měli u sebe doma, kde o něj láskyplně pečovali,“ uvedla blízká známá rodiny, která si nepřála být jmenována.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kontroly potravin ze třetích zemí skončily katastroficky. Na vzestupu je i dovoz z Ruska

MVDr. Jiří Janda, bývalý trenér koní Hřebčína Napajedla, později úzce spjatý s pardubickým Dostihovým spolkem, který fungoval jako jeho první ředitel a následně spravoval tamní dostihové dráhy, zemřel ve 70 letech.

„S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu, že nás navždy opustil MVDr. Jiří Janda. Odešel muž, jehož život byl naplno spjatý s dostihovým sportem a pardubickým závodištěm. Bylo nám ctí s Jiřím Jandou spolupracovat. Pro pardubické dostihové závodiště i dostihový sport vykonal mnoho dobrého. S láskou a vděčností na něj budeme vzpomínat,“ uvedl Dostihový spolek.

Janda byl jedním z iniciátorů založení Dostihového spolku a.s. a v letech 1993 až 1997 působil na pozici ředitele, připomíná ve zprávě sportovní organizace. Spolu se svými kolegy se zasloužil o zachování Velké pardubické v kritických 90. letech. Na dostihové závodiště se vrátil v roce 2012 v roli správce dostihové dráhy s cílem zvýšit její úroveň a bezpečnost, například i úpravami Taxisova příkopu.

Rodák z Vojic na Jičínsku vystudoval Vysokou školu veterinární v Brně a už jako student 4. ročníku podepsal pracovní smlouvu s Hřebčínem Napajedla, kde se připravoval na dráhu trenéra dostihových koní. Po základní vojenské službě v roce 1980 přišel do Pardubic, kde trénoval koně pro Hřebčín Napajedla. V roce 1991 se osamostatnil.

Po roce 1996 vybudoval vlastní tréninkové středisko Holičky u Heřmanova Městce. Jeho svěřenec Gimt porazil obávanou polskou konkurenci a v roce 1990 se stal vítězem Československého derby, další klasický úspěch přidal vítěz St. Leger Balú.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry z Pardubic odhalily krutý detail neštěstí. Děti skočily přímo pod kopyta splašeného koně

Tagy: