ČNB odhadla inflaci nereálně, tvrdí Bednář. Dufek ale zmínil čtyři věci, které to mohou změnit

Ekonomové Petr Dufek (vlevo) a Milan Bednář (vpravo)

Co na to vaše Peněženka s Bednářem a Dufkem

Inflace bude klesat, ale prognóza České národní banky (ČNB), že by příští rok měla dosahovat 2,1 procenta, mi přijde poměrně nereálná. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to uvedl ekonom Milan Bednář. Osobně se domnívá, že by mohla dosáhnout hodnot kolem 4 procent. Ekonom Petr Dufek následně vyjmenoval čtyři věci, které budou inflace stlačovat „rychleji, než si všichni myslíme“.

„Samozřejmě, inflace bude klesat, o tom asi málokdo bude debatovat. Nicméně je otázka, kde se inflace ustálí. Pokud se člověk podívá na prognózu České národní banky, tak v odhadu je, že příští rok by měla činit 2,1 procenta, což dle mého názoru je poměrně nereálné,“ uvedl Bednář.

Výhled ČNB označil za velmi optimistický. „Nicméně ale dodávám, že všechny prognózy – u nich člověk neví, co se stane. Zatím to ale z mého pohledu vypadá, že inflace může být kolem čtyř procent, a pak se ustálí. Jak rychle, to je otázka,“ pokračoval. Dufek je na rozdíl od svého kolegy více optimistický.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zisky bank klesly o 2,4 miliardy. Z windfall tax se vybere méně, než se čekalo, míní expert

„Jsou tady věci, které mohou inflaci stlačit rychleji, než si všichni myslíme. První je koruna, která opravdu na rozdíl od ostatních měn v regionu posiluje a zlevňuje de facto dovážené zboží. Druhou věcí je pokles cen komodit jako takových – nejenom plynu, elektřiny na burzách, ale komodity všeho druhu, počínaje potravinami přes kovy až po hnojiva,“ líčil ekonom.

Třetí proměnnou jsou podle Dufka nižší náklady na dopravu. „Jsme tam, kde jsme byli před covidem. Poslední věcí, která si myslím, že sehraje roli, je slabá poptávka. Zažíváme největší propad spotřeby domácností v celé Evropské unii a také největší propad maloobchodních tržeb,“ doplnil ekonom.

Jak hodnotí úsporné kroky vlády? A jak vysoký podle nich bude státní rozpočet? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: