Inflace klesne tak rychle, že se nebudeme stačit divit. Hrozí propouštění, míní Kovanda

ekonom Lukáš Kovanda v pořadu Co na to vaše peněženka

Co na to vaše peněženka (615)

Čeká nás velmi dramatický pokles inflace. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to řekl ekonom Lukáš Kovanda. Zároveň ale varoval před možnou deflací, která by mohla vést k propouštění zaměstnanců v českých firmách.

„Podle ekonomů nás čeká velmi dramatický pokles inflace, až tak dramatický, že se možná nestačíme divit, jak rychle spadne,“ uvedl Kovanda s tím, že problémem může být naopak deflace. „Nastane plošné zlevňování, které je nepříznivé pro firmy. Ty pak nemohou pokrývat své náklady a mohou začít propouštět,“ varoval expert.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Inflace v Česku přibrzdila na 11,1 procenta. Výrazně podražil cukr, zlevnily pohonné hmoty

Výrazný pokles inflace podle něj předpovídá také druhá největší švýcarská banka Julius Bär. „Prognózuje, že česká ekonomika bude mít pouze jednoprocentní inflaci, bude tam velký propad z loňských 15 procent,“ popsal Kovanda s tím, že v příštím roce růst spotřebitelských cen určitě klesne pod pět procent. „V roce 2025 se bude pohybovat kolem cíle České národní banky (ČNB), a to ve výši dvou procent,“ dodal ekonom.

Nevyhnutelný pokles inflace

Prudký pokles inflace nastane také podle ekonomického komentátora Lidových novin a poradce prezidenta Jana Macháčka. „Patřím k těm, kdo očekává relativně prudký pokles. Svědčí o tom mnoho trendů. Bude to postupně klesat, což považuji za nevyhnutelnou věc,“ řekl Macháček.

Podobný propad podle Kovandy nastane také u úrokových sazeb. „ČNB tvrdí, že propad bude pozvolnější, ale myslím, že ekonomické okolnosti ji dotlačí, aby ekonomiku zbytečně nedusila,“ sdělil Kovanda a dodal, že v příštím roce můžeme být svědky strmého poklesu úrokových sazeb centrální banky.

Tagy: