Zdraví nebezpečná pochoutka na pultech v Česku. Balení v Kauflandu obsahovalo bakterii E. coli
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odhalili v hovězím carpacciu prodávaném v Kauflandu přítomnost nebezpečné bakterie Escherichia coli. Výsledky analýzy s dvouměsíčním časovým odstupem zveřejnili na svých stránkách.
Konkrétně se jedná o výrobek Hovězí Carpaccio 100 g od výrobce Uzeniny Příbram a.s. s datem použitelnosti do 14. srpna 2025. K odběru vzorku došlo v kuřimském Kauflandu již 12. srpna, ale inspektoři na svém portálu Potraviny na pranýři zveřejnili výsledky až v pátek.
ČTĚTE TAKÉ: Tesco džusy byly falšované, odhalila kontrola. Cukry měly pochybný původ
Při analýze potraviny byla zjištěna přítomnost bakterie Escherichia coli, která produkuje nebezpečný Shiga toxin. „Přítomnost této bakterie v potravině určené k přímé konzumaci představuje vysoké riziko vzniku onemocnění u spotřebitele,“ napsali kontroloři.
Escherichia coli je bakterie, která tvoří přirozenou součást střevní mikroflóry. Většina jejích druhů je pro člověka neškodná a svému hostiteli prospívá, informuje Národní zdravotnický informační portál. Některé její kmeny ale vyvolávají u lidí závažné střevní infekce, protože produkují silný Shiga toxin, který poškozuje sliznici střevní stěny a způsobuje krvavý průjem.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Už žádný vegetariánský burger? Europarlament schválil zákaz názvu, organizace kritizují zdražení