Invaze žraloků. U pobřeží New Yorku plavalo hejno 50 predátorů, v týdnu došlo i k útokům

Asi padesát žraloků písečných zpozorovala pobřežní hlídka u amerického Long Islandu. Stalo se tak jen pár dní poté, co na stejné pláži došlo k útoku žraloka na patnáctiletou dívku. Z přilehlých pláží jsou navíc hlášeny další útoky.

Zhruba 50 žraloků písečných, kteří v úterý ráno plavali 200 metrů od pobřeží pláže Roberta Mosese na americkém Long Islandu, přimělo zaměstnance přírodního parku odložit otevření pláže pro plavce asi o hodinu a půl. Plavčíci pak znovu odvolávali návštěvníky z vody poté, co si spletli dvojici delfínů se žraloky.

„Máme tu nyní větší dohled a více plavčíků než kdykoli v historii,“ uvedl pro stanici News 12 Long Island regionální ředitel newyorských státních parků na Long Islandu George Gorman.

ČTĚTE TAKÉ: Žralok napadl chlapce u oblíbené pláže v New Yorku. Pokousaný mladík dokázal doplavat ke břehu

Ke zvýšenému dohledu došlo letos poté, co 15letou dívku v pondělí odpoledne při koupání na jedné z pláží Long Islandu pokousal patrně žralok. A jen o několik hodin později o pět kilometrů dále na pláži Kismet kousl žralok 15letého chlapce, když surfoval. Oba teenageři utrpěli zranění. Dívka byla ošetřena na pláži a předána rodičům. Chlapec byl převezen do nemocnice.

„Od odborníků na žraloky slyšíme, že tato kousnutí jsou nepochybně omylem. Podle nich si žraloci myslí, že se jedná o ryby, a proto kousají. Ve skutečnosti to nebyly opravdové útoky, jako když potkáte velkého bílého žraloka,“ řekl Gorman.

Podle něj přitahuje žraloky blíže ke břehu nárůst počtu ryb, kterými se predátoři běžně živí. To společně se zvýšeným dohledem, který zahrnuje 18 dronů hlídkujících na místních plážích, vedlo k nárůstu pozorování, nikoli však k nárůstu populace žraloků.

Je kolem toho spousta povyku.

Přesto všechny zprávy o žralocích nutí některé plavce, jako je Jen Robbinsová, zůstávat nohama bezpečně v písku. „Narodila jsem se v roce 1968. Když vyšly Čelisti, šla jsem na ně do kina a totálně mě vyděsily. Pak jsem asi deset let nevlezla do vody. A teď, když jsou ve vodě opravdoví žraloci, už tam asi v nejbližší době zase nepůjdu,“ přiznala.

Další plavci říkají, že si nenechají zkazit radost ze Dne nezávislosti kvůli pár písečným žralokům. „Je kolem toho spousta povyku. Zrovna jdu do moře i s vnukem,“ uzavřel postarší muž.

Tagy: