Žralok napadl chlapce u oblíbené pláže v New Yorku. Pokousaný mladík dokázal doplavat ke břehu

Patnáctiletého surfaře napadl v pondělí žralok u pobřeží Fire Island v New Yorku. Chlapec utrpěl zranění dolních končetin, i přesto byl schopný doplavat sám ke břehu, odkud ho záchranáři převezli do nemocnice. Podle úřadů jde letos o první hlášený útok žraloka v okrese Suffolk, informuje CNN.

Žralok mladého surfaře zranil na prstech nohou a levé patě. Do příjezdu záchranářů se o něj postaral jeden z kolemjdoucích. Chlapec se nyní zotavuje v nemocnici. Jeho zranění nejsou podle policie vážná, píše CNN.

Žraloci nedávno vylekali turisty také u španělského pobřeží. Více v reportáži:

Incident se odehrál u hojně vyhledávané pláže Kismet na ostrově Fire Island, který tvoří tenkou bariéru mezi Atlantským oceánem a pobřežím hustě osídleného ostrova Long Island v jihovýchodní části státu New York. Podle úřadů jde o první letošní útok žraloka v oblasti.

ČTĚTE TAKÉ: Další útok žraloka: Napadl dvanáctiletou dívku. Jenom jsem křičela, popsala chvíle hrůzy

Ačkoliv jsou útoky žraloků na lidi běžnější spíše na jihovýchodě USA, nezvykle velký počet incidentů vyděsil loni v létě také návštěvníky newyorských pláží. Některé musely být dokonce dočasně uzavřené. Experti oslovení stanicí CNN tehdy útoky mořských predátorů dávali do souvislosti se změnami klimatu.

Obavy ze žraloků letos panují i jinde ve světě. Tragicky dopadl například červnový útok obávaného predátora u pláže v egyptském letovisku Hurgada, kdy zemřel ruský občan. Hned třikrát během jediného týdne byli zaznamenáni žraloci také u pobřeží Španělska – dvakrát na Baleárských ostrovech, jednou pak u města Alicante. V těchto případech naštěstí k žádnému napadení nedošlo.

Experti nicméně uklidňují, že nevyprovokované útoky žraloka na člověka jsou velmi vzácné. Podle vědeckého dokumentu zvaného Mezinárodní seznam útoku žraloků, který spravuje Floridské přírodovědné muzeum, bylo v loňském roce po celém světě zaznamenáno 57 takových incidentů. V předchozích pěti letech pak roční průměr činil 70 útoků.

Tagy: