Žralok přímo mezi lidmi. Kamera zachytila velkého predátora na lovu u floridské pláže

Poklidné chvíle u moře vystřídaly momenty strachu z nebezpečného predátora. Sociální sítě obletělo video z Navarrské pláže na Floridě, kde žralok plaval přímo mezi koupajícími se lidmi. Zprvu poklidné sledování zubaté paryby následoval obezřetný ústup z vody. Výskyt žraloků ve vodách u Navarrské pláže není podle ředitele plážové bezpečnosti Austina Turnbilla žádnou raritou a predátory je zde možné vidět téměř každý den. Informoval o tom americký web Pensacola News Journal.

Žralok podle Cristy Coxové, která video natočila a sdílela, pronásledoval k blízkosti pláže ryby. Přesto neváhala a pokusila se všechny návštěvníky upozornit, aby si dávali větší pozor. „Všechno se seběhlo tak rychle. Nejprve plaval žralok bok po boku s delfínem, ten ale z ničeho nic zmizel,“ řekla Coxová webu Pensacola News Journal s tím, že žralok se pouze snažil nakrmit, když proplouval kolem lidí koupajících se v moři.

„Všichni ztuhli, když se přiblížil k pláži při pronásledování hejna ryb. Musíme si uvědomit, že to je přirozené a my, lidé, se nacházíme v jejich domově,“ přidala Coxová s apelem na obezřetnost lidí.

Zůstat ve skupinách a mimo mělké vody

Výskyt žraloka na pláži Navarre potvrdil i šéf tamní bezpečnosti Turnbill. „Po celém zálivu se vyskytují žraloci. Vidíme je téměř každý den a v 99,9 procentech případů se není čeho obávat,“ uvedl. Žraloci jednají podle Turnbilla agresivně typicky tehdy, když chytají velké lovné ryby. Je proto podle něj nejlepší z vody klidně odejít a nechat žralokům prostor si své záležitosti vyřídit.

Ačkoliv klid a pomalé odcházení návštěvníků pláže z vody může na první pohled vypadat zvláštně, podle neziskové organizace Atlantic White Shark je důležité zůstat ve skupinách a pomalu vodu opustit. „Důležité je nezůstávat izolován blízko břehu a následovat instrukce plavčíků,“ napsala na svůj web organizace s tím, že je zároveň třeba dávat si pozor na mělké vody, kde žraloci loví tuleně, nebo na viditelná hejna ryb.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Útok žraloka na Floridě začátkem léta skončil tragédií

Tagy: