Havaroval vrtulník s íránským prezidentem na palubě. Záchranáři spustili rozsáhlou operaci

Ebrahím Raísí

Íránský prezident E-bra-hím Raí-sí zahynul

Vrtulník, v němž letěl íránský prezident Ebrahím Raísí, měl v neděli tvrdé přistání, uvedla podle agentury AP íránská státní televize, aniž by ihned uvedla podrobnosti o následcích nehody. Problém nastal při přesunu z Ázerbájdžánu, kde se íránský prezident dopoledne zúčastnil slavnostního otevření přehrady s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem.

Podle íránských státních médií vrtulník havaroval v íránské provincii Východní Ázerbájdžán a záchranáři spustili rozsáhlou operaci s cílem stroj najít. Raísí se zřejmě přesouval ve formaci tří vrtulníků, přičemž z prvotních zpráv nebylo jasné, zda byl prezident na palubě stroje, který se dostal do problémů. Záhy podle AP a agentury Reuters přišla státní média s informací, že tomu tak bylo. Potvrzení z oficiálních zdrojů ale ihned nepřišlo.

ČTĚTE TAKÉ: Na Izrael pršel největší dronový útok v dějinách. Írán využil i stroje, co dal Rusům

„Někteří z prezidentových společníků ve vrtulníku byli schopni komunikovat s centrálním velitelstvím, což vyvolalo naději, že incident mohl skončit bez obětí,“ informuje íránská tisková agentura Tasnim na sociální síti X. Ve dvou zbývajících vrtulnících byli ministři a úředníci, kteří bezpečně dorazili na místo určení, píše Tasnim.

S Raísím cestoval také íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján, uvedla státní tisková agentura IRNA. Íránská média také vyzvala občany, aby se modlili za zdraví vládních činitelů.

Ministr vnitra Ahmad Vahídí uvedl, že vláda čeká na podrobnosti o nehodě. „Ctihodný prezident a jeho doprovod byli na cestě zpátky na palubě vrtulníků a jeden z vrtulníků byl donucen ke tvrdému přistání kvůli špatnému počasí a mlze. Oblast je dost členitá a je složité navázat kontakt,“ uvedl.

Tisková agentura IRNA uvedla, že záchranný vrtulník nasazený na místo havárie se musel vrátit, protože v mlze nebyl schopen přistát, informuje RFE/RL.

Třiašedesátiletý Raísí byl zvolen íránským prezidentem v roce 2021 ve volbách s nejnižší účastí v dějinách islámské republiky. Bývalý šéf tamní justice je považován za zahraničně-politického jestřába a je terčem amerických sankcí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spojenci se nepodporují, jen když se to hodí. USA nás zradily, napsal izraelský list

Tagy:
vrtulník Írán Ázerbájdžán Ilham Alijev Ebráhím Raísí Východní Ázerbájdžán