Spojenci se nepodporují, jen když se to hodí. USA nás zradily, napsal izraelský list

Podporovatelé Izraele v Los Angeles (8. 5. 2024)

Biden exkluzivně pro CNN Pokud Izrael provede invazi do Rafáhu, nepomůžeme.

Spojené státy zradily svého spojence a ohrožují naši národní bezpečnost. Těmito ostrými slovy zkritizoval změnu postoje Washingtonu izraelský list Jerusalem Post. Americký prezident Joe Biden totiž oznámil, že v případě izraelské invaze do Rafáhu přeruší export zbraní. Část dodávek už Bílý dům stopl.

„Jasně jsem řekl, že pokud vstoupí do Rafáhu – to ještě neudělali – nebudeme dodávat zbraně, které byly v minulosti použity v jiných městech,“ řekl americký prezident Joe Biden v exkluzivním rozhovoru pro CNN.

A spustil tím obrovský poprask. Už zkraje týdne kritizoval průtahy Washingtonu v dodávání zbraní list The Wall Street Journal. „Pozastavení dodávek nepomůže ukončit válku,“ napsal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hamás miluje Bidena, řekl izraelský ministr národní bezpečnosti. Bojujeme, dodal šéf diplomacie

Teď Bidena cupují izraelská média. USA nejenže pohrozily zastavením dodávek zbraní do budoucna, část dodávek už měly pozastavit v minulém týdnu. Na konci dubna se přitom Kongresem protáhl nový pomocný balík pro Izrael.

Zrada v hodině „H“

Média židovského státu proto hovoří o „zradě“ v kritické době. „USA pozastavují dodávky munice a ohrožují bezpečnost Izraele. Zpoždění pomoci dodává odvahu protivníkům Izraele. USA musejí poskytnout nejen vojenskou pomoc, ale také jasný a důsledný signál solidarity,“ uvedl editoriál listu Jerusalem Post.

Podle něj je změna v postoji Američanů překvapivá, znamená výrazné narušení americko-izraelských vztahů a akorát nahrává teroristům z Hamásu a dalším nepřátelům Izraele.

„USA musejí přehodnotit svůj přístup a zvážit širší důsledky svých zahraničněpolitických kroků. Spojenci se nepodporují pouze v příhodných dobách, ale stojí při sobě zejména v dobách existenčního ohrožení,“ uvedl izraelský list.

Novináři také vysvětlili, proč je pro Izrael důležité operace v Pásmu Gazy dokončit a zahrnout do nich i Rafáh.

„Rafáh není jen dalším bojištěm, ale kritickým uzlem sítě tunelů a zásobovacích linek, které Hamás využívá k posilování svých pozic a k útokům proti Izraeli. Strategická potřeba kontrolovat nebo neutralizovat tuto oblast má zásadní význam pro zabránění další eskalaci a pro snahu o dosažení scénáře, v němž by byly chráněny životy civilistů na obou stranách,“ uvedl izraelský list.

Váhavý postoj ze strany USA podle něj nepovede k rychlému konci války, ale naopak způsobí další krize a vyšší počet civilních obětí.

V šoku jsou i politici

Vedle médií reagují na Bidena i izraelští politici. Šéf izraelské diplomacie Jisra'el Kac prohlásil, že Izrael bude v boji pokračovat, a ministr pro národní bezpečnost Itamar Ben Gvir uvedl, že americký prezident Joe Biden získá svým krokem přízeň Hamásu. Izraelský velvyslanec v OSN Gilad Erdan označil postoj americké administrativy za velké zklamání.

Biden už dlouhou dobu čelil tlaku levicových aktivistů a muslimských obyvatel, aby přetrhal vazby s Izraelem. Primární volby naznačily, že hlasy voličů vyznávajících islám mohou ve finále rozhodnout i generální listopadové volby, ve kterých Biden zkříží politický meč s Donaldem Trumpem.

VIDEO: Izrael obsadil přechod Rafáh

Tagy: