Na Izrael pršel největší dronový útok v dějinách. Írán využil i stroje, co dal Rusům

Írán zaútočil na Izrael

Írán zaútočil drony na Izrael

Není pochyb o tom, že Írán při náletu na Izrael spáchal největší dronový útok ve světové historii. Těmito slovy analyzuje úder web katarské Al-Džazíry. Zároveň se jednalo o největší raketový útok v dějinách Íránu. A také o první přímou konfrontaci Izraele a Íránu v dějinách.

Možná ani není tak docela možné přesně odhadnout, kolik střel a dronů Írán na Izrael v noci na neděli vyslal. Židovský stát odhaduje, že mohlo jít o více než 300 nepřátelských objektů. Al-Džazíra informuje, že šlo o největší koordinovaný útok v dějinách světa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry mohutného íránského útoku: Rakety nad nejposvátnější oblastí a izraelská obrana v akci

Operace nesla kódové označení Pravdivý slib, protože Írán chtěl dokázat, že dokáže dodržet slib, když slíbil potrestat Izrael za jeho domnělý útok na íránský konzulát v Damašku, při kterém zemřeli členové íránských elitních sil.

Írán při útoku využil především svou flotilu dronů. V akci byly i kamikaze bezpilotní letouny Šáhid-136, které Írán poskytuje i Rusku, které s nimi útočí na Ukrajině. Teherán ale při útoku na Izrael testoval i pokročilejší drony Šáhid-238 s proudovým motorem. Tento model dokáže letět rychlostí asi 600 kilometrů v hodině.

V kontextu raket využil Írán kupříkladu balistické střely Emad nebo systém Paveh.

Írán také vlastní hypersonickou balistickou střelu Fattah, která by teoreticky mohla doletět do Izraele za pouhých sedm minut. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by Írán tuto raketu při útoku použil.

Izraelce každopádně zachránil vícevrstvý obranný systém a pomoc západních partnerů. Židovská města chrání hned několik protivzdušných systémů.

Nejznámějším je Iron Dome, který dokáže sestřelovat nepřátelské rakety. Vedle něj má ale Izrael k dispozici systém Arrow, který dokáže zlikvidovat projektily letící ve vysoké nadmořské výšce. Dále přenosný Stinger, systém Hawk a mobilní obranný systém Patriot.

Další částí obranného systému Izraele se má v budoucnu stát Iron Beam, laserový protivzdušný systém určený primárně k likvidaci dronů, na kterém země v současnosti pracuje.

VIDEO: Írán zadržel loď napojenou na Izrael

Tagy: