Jak dlouho potrvá válka? Rozhodne Izrael. Pozemní útok by hrál do karet Hamásu, tvrdí experti

Izraelský útok v Gaze (8.10.2023)

Jiří Vojáček k situaci v Izraeli

Délka trvání konfliktu je plně v rukou Izraele. Uvedl to ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní expert Jiří Vojáček. Dodal, že pokud se Izrael rozhodne neprovádět pozemní ofenzivu v pásmu Gazy a bude pokračovat v bombardování, očekává se, že by konflikt trval maximálně několik týdnů. Podle experta se jedná o nejpravděpodobnější scénář, nicméně připomněl, že ve vládě Izraele je dost radikálních stran, které nenávidí Palestinu, a nedá se tak vyloučit ani dlouhotrvající válka.

V Izraeli probíhá mobilizace a není zcela vyloučeno, že zahájí pozemní invazi do Gazy. Podle Vojáčka existuje možnost, že to mohlo být jedním z cílů Hamásu. „Kdyby svět obletěly snímky izraelských tanků u pásma Gazy, Hamásu i Hizballáhu by to pomohlo v jednání s někdejšími sponzory ze Saúdské Arábie nebo Kuvajtu,“ poznamenal Vojáček.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozí válka na celém Blízkém východě. Palestincům měl v útocích pomáhat Írán

Stejného názoru je i bezpečnostní analytik Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Josef Kraus, který poznamenal, že by to mohlo znamenat konec jakéhokoliv sbližování diplomatického, politického i ekonomického mezi Izraelem a ostatními zeměmi v této oblasti.

Izrael si je prý dobře vědom toho, o co protivníkům jde. Vojáček nevyloučil možnost, že by zaútočil na opěrné body Palestinské samosprávy a pak se rychle stáhl. Pravděpodobnější scénář podle experta je, že zůstane pouze u bombardování. „Pak se očekává, že by konflikt trval maximálně několik týdnů, jelikož v Gaze toho tolik k bombardování není a je už poničená,“ upozornil.

Jak dlouho bude válka trvat, je podle Vojáčka v rukou Izraele, konkrétně premiéra Netanjahua. V tom by ale mohl být podle expertů problém: „Současný premiér čelí dlouhodobým kriminálním obviněním, poskládal si vládu z politických koaličních partnerů, které můžeme vnímat jako extremistické nebo radikální, ale rozhodně ne kompetentní k tomu účinně vládnout,“ popsal Kraus. A není tak vyloučeno, že by válka z izraelské strany trvala dlouho,“ doplnil Vojáček. Podle něj však spíše „převáží rozum“.

Vyjádření bezpečnostního analytika Josefa Krause k izraelsko-palestinskému konfliktu:

Tagy: