Izrael zaútočil na hlavní ústředí Hizballáhu v Bejrútu. Má jít o největší útok na baštu hnutí

Izraelská armáda oznámila, že v pátek podnikla sérii náletů na ústředí libanonského šíitského hnutí Hizballáh na jižním předměstí Bejrútu. Armádní prohlášení hovoří o „cíleném útoku“. Izraelské televizní stanice uvedly, že terčem byl nejvyšší vůdce hnutí Hasan Nasralláh a armáda nyní zjišťuje, zda byl zasažen. Zdroje agentur AFP i Reuters blízké Hizballáhu tvrdí, že Nasralláh je naživu. Podle první bilance libanonských úřadů, o níž informovala agentura Reuters, přišli při úderu dva lidé o život a dalších 76 bylo zraněno.

Podle bezpečnostního zdroje Reuters v Libanonu šlo od začátku téměř rok trvajícího konfliktu o největší úder izraelských vzdušných sil na bejrútské předměstí Dahíja, které je považováno za baštu Hizballáhu.

ČTĚTE TAKÉ: Mimořádně riskantní tah. Analýza CNN vysvětluje, čeho chce Izrael útoky na Hizballáh dosáhnout

Televizní stanice Al-Manár, která je napojena na Íránem podporovaný Hizballáh, bez bližších podrobností informovala, že série několika vzdušných útoků si vyžádala mnoho obětí a zničila čtyři domy. Zdroj agentury AFP hovoří o šesti zcela zničených budovách.

Fotograf agentury AFP na místě zaznamenal scény paniky, kdy se obyvatelé snažili z oblasti uprchnout. Na sociálních sítích se objevily záběry mohutných explozí a hustých sloupů dýmů stoupajících z několika různých míst.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari v televizním prohlášení uvedl, že ústřední velitelství Hizballáhu bylo záměrně umístěno pod obytnými budovami v rezidenční čtvrti.

Mluvčí Pentagonu uvedla, že Spojené státy nebyly o akci informovány předem a americký ministr obrany Lloyd Austin hovořil se svým izraelským protějškem Joavem Galantem až ve chvíli, kdy už probíhala. Odmítla však sdělit podrobnosti o obsahu jejich rozhovoru i to, zda terčem operace byl skutečně Nasralláh. Také americký zdroj serveru The Times of Israel (ToI) řekl, že se Spojené státy o této klíčové operaci dozvěděly až v momentě, kdy už byla letadla ve vzduchu a mířila na Bejrút.

Vysoce postavený americký představitel televizní stanici ABC News potvrdil, že terčem pátečního úderu byl Nasralláh. Ten byl i se svými zástupci v době úderu na krátké návštěvě hlavního města, uvedla ABC News.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zkrátí svůj pobyt v New Yorku, kde v pátek hovořil na zasedání Valného shromáždění OSN, a odletí ještě večer zpět do vlasti, oznámil jeho úřad. Dodal, že premiér úder na ústředí Hizballáhu schválil ze svého hotelového pokoje v New Yorku, a zveřejnil k tomu fotografii. Podle ToI dal Netanjahu úderu zelenou zjevně ještě předtím, než se odebral pronést svůj projev do sídla OSN na Manhattanu.

Íránské velvyslanectví v Libanonu uvedlo, že páteční izraelský útok na Bejrút představuje nebezpečnou eskalaci, která mění pravidla hry a „pachateli přinese odpovídající trest“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajinský dron se slitoval nad ruským vojákem. Shodil mu vodu a instrukce, jak se vzdát

Tagy:
Izrael výbuch Bejrút Libanon Hizballáh teroristický čin konflikt, válka a mír katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události teroristické bombové útoky