Izraelská armáda zahájila evakuaci části Rafáhu, píše tisk. Blíží se ofenziva do bašty Hamásu?

Město Chán Júnis v Pásmu Gazy je v troskách.

Izrael evakuuje civilisty z Rafáhu

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou v této oblasti, informovali deník Haarec a web The Times of Israel (ToI). Izraelská armáda potvrdila, že začala vyzývat k evakuaci civilisty ve východní části Rafáhu v rámci operace „omezeného rozsahu“, jejímž cílem je rozbít palestinské radikální hnutí Hamás. Izraelský ministr obrany Joav Galant řekl, že operace je nutná, neboť Hamás odmítá zprostředkované návrhy na příměří v Pásmu Gazy. Vysoký představitel Hamásu Sámí abú Zuhrí řekl agentuře Reuters, že izraelský příkaz k evakuaci Rafáhu je „nebezpečnou eskalací, která bude mít následky“.

Podle ToI armáda vybízí civilisty, aby se přesunuli do „humanitární zóny“ na pobřeží a do oblastí nedalekého Chán Júnisu. Deník Haarec uvedl, že detaily evakuace mají k dispozici mezinárodní a palestinské humanitární organizace. Izraelská armáda tvrdí, že v rámci evakuace „omezeného rozsahu“ musí z Rafáhu přesunout asi 100 tisíc lidí, ale nepotvrdila, že jde o začátek širší invaze do města.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Írán se chce mstít arabské zemi, která pomohla Izraeli. Bouří se i její vlastní občané

Izraelské letectvo začalo shazovat letáky vyzývající civilisty a uprchlíky, aby oblast opustili a nepřibližovali se k hranicím s Izraelem nebo Egyptem. Některé palestinské rodiny již začaly opouštět východní Rafáh, řekli obyvatelé města agentuře Reuters. Úřad OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA varoval před ničivými důsledky ofenzivy v Rafáhu, včetně dalšího utrpení a úmrtí civilistů. Agentura uvedla, že se neevakuuje a zůstane v Rafáhu co nejdéle, aby mohla pokračovat v poskytování životně důležité pomoci.

O rozsáhlé operaci izraelské armády v Rafáhu, kam před boji v jiných částech Pásma Gazy od října uteklo přes milion lidí, se hovoří už několik měsíců. Mezinárodní společenství a řada zemí včetně Spojených států naléhají na Izrael, aby ofenzivu namířenou proti bojovníkům Hamásu v této oblasti nezahajoval, dokud nedostane do bezpečí civilisty.

V pátek americký deník The Wall Street Journal (WSJ) napsal, že Izrael dal palestinskému hnutí Hamás, s nímž vede od října v Pásmu Gazy válku, týden na to, aby přijal dohodu o příměří a propuštění izraelských rukojmích. Pokud tak neučiní, zahájí izraelská armáda pozemní operaci v oblasti Rafáhu. Tu armáda už od loňska bombarduje, ač ne tak intenzivně jako ostatní části Pásma Gazy. Naposledy v neděli tam podle agentury AFP dva izraelské útoky zabily 16 lidí ze dvou rodin.

V neděli Galant uvedl, že Izrael „ve velmi blízké budoucnosti“ zahájí vojenské operace v Rafáhu a v dalších částech Pásma Gazy. Reagoval tak na raketový útok na přechod Kerem Šalom, k němuž se přihlásil Hamás a při němž zemřeli tři izraelští vojáci. V pondělí uvedl, že izraelská vojenská operace je nutná kvůli tomu, že Hamás odmítá zprostředkované návrhy na příměří v Pásmu Gazy, podle nichž by propustil některé rukojmí. Jako další důvod ministr uvedl právě útok na přechod Kerem Šalom.

Šéf izraelské diplomacie Jisrael Kac na sociální síti X prohlásil, že Izrael při vyjednávání o příměří „souhlasil s významnými ústupky“, ale Hamás je „opakovaně odmítl“. „Každý chápe, že Jahjá Sinvár (vůdce Hamásu v Pásmu Gazy, pozn. red.) nemá v úmyslu propustit všechny rukojmí, a to ani výměnou za všechno,“ dodal Kac.

Deník Haarec napsal, že aktivita izraelské armády v oblasti Rafáhu může být jen manévrem, který má zatlačit na Hamás, aby souhlasil s dohodou o příměří. Pokud by nastal pokrok v jednání, Izrael by vojenskou operaci v Rafáhu mohl zastavit, napsal Haarec.

Rozhovory mezi Hamásem a Izraelem zprostředkovávají Katar, Egypt a Spojené státy. O víkendu jednali zástupci Hamásu v Káhiře, kde byl mimo jiné šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns. Ten pak odletěl do Kataru, odkud má zamířit do Izraele.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Izraelský pavouk ochrání české nebe. Co umí systém Spyder a proč už „tři prsty smrti“ nestačí?

Tagy:
Izrael Írán Pásmo Gazy Hamás Katar USA Central Intelligence Agency The Wall Street Journal Haaretz Izraelské obranné síly