Izraelsko-palestinský konflikt rozdělil Hollywood. Kdo z celebrit podpořil jednu ze stran?

Izraelsko-palestinský konflikt rozdělil svět. Zatímco někteří jednoznačně vyjádřili podporu židovskému státu jakožto napadené straně, našli se i zastánci Palestiny, kteří mluvili o dlouhodobém utlačování tamního lidu. Podívejte se, kdo z celebrit se postavil na jakou stranu.

  • Gal Gadotová

Herečka Gal Gadotová, která nejvíce proslula jako Wonder Woman či ve filmech Rychle a zběsile, je původem z izraelského Tel Avivu. Tam také zvítězila v soutěži krásy Miss Israel. A před zahájením své hollywoodské kariéry sloužila dva povinné roky v Izraelských obranných silách (IDF). Zpráva o útoku ji proto velmi zasáhla a okamžitě se postavila na stranu své rodné země. Na svém Instagramu od zahájení bojových akcí sdílí strastiplné okamžiky války, zahrnující například příběhy rukojmích unesených Hamásem.

  • Dwayne Johnson

Dalším, kdo odsoudil útok Hamásu na civilní izraelské obyvatelstvo, byl známý herec a milovník fitness Dwayne „The Rock“ Johnson. Ten v příspěvku na Instagramu napsal: „Jsem zdrcený, rozzlobený a znechucený brutálními vraždami a únosy Židů skupinou Hamás. Ztráty na životech nevinných Izraelců i Palestinců trhají srdce. Stupňuje se to do obrovských rozměrů. Nenávistné teroristické činy, jako byl tento, nejsou nikdy ospravedlnitelné,“ zdůraznil The Rock.

  • kapela U2

Velmi originální podporu napadené zemi vyjádřila také kapela U2, která během svého vystoupení v Las Vegas změnila text své písně Pride. „Ve světle toho, co se stalo v Izraeli a Gaze, se píseň o světě bez násilí zdá poněkud směšná. Ale víte, kam směřuje naše srdce a náš hněv. Tak zpívejte s námi a s těmi krásnými dětmi na tom hudebním festivalu,“ uvedli s odkazem na brutální útok teroristů Hamásu na festivalu Supernova.

  • Natalie Portmanová

K nelidskému zacházení s civilisty se vyjádřila i herečka židovského původu Natalie Portmanová. Ta na Instagramu napsala: „Dotklo se to mého srdce. Skupina Hamás barbarsky vraždila děti, ženy a seniory. Některé unášela z domovů. Jsem zděšená a modlím se za rodiny všech postižených.“

  • Madonna

Záběry zabitých těl v ulicích Izraele zveřejnila na Instagramu i zpěvačka Madonna a připsala k nim obsáhlé prohlášení: „Je srdcervoucí sledovat vraždění přímo na ulicích, a to hlavně dětí. Představte si, že by se to stalo vám. Myslím na Izrael, tamní rodiny, na domy, které jim byly zničeny, na děti, které se ztratily, nevinné oběti. Modlím se za vás. Jde o dílo Hamásu, vím, že v Palestině je mnoho nevinných lidí, kteří skupinu nepodporují. Útok teroristů jen způsobí další utrpení.“

Mezi další celebrity, které se postavily na stranu Izraele, patří herečky Debra Messingová, Selma Blairová, Nina Dobrevová, scenárista Ryan Murphy, moderátoři Sharon Osbourne a Seth Meyers.

ČTĚTE TAKÉ: Železná lady, která provedla Izrael nejtěžší hodinou. Meirová byla „jediný chlap“ ve vládě

  • Gigi Hadidová

Na opačné straně figuruje například supermodelka Gigi Hadidová, ta je napůl Palestinka. „Myšlenkami jsem s těmi, které tragédie zasáhla. Každým dnem konflikt připravuje o život nevinné lidi, mezi nimiž je příliš mnoho dětí. Hluboce soucítím s palestinským bojem a životem pod okupací, vnímám bolest občanů. A i přestože posílám Palestincům mnoho nadějí a snů, žádný z nich nezahrnuje utrpení Židů,“ uvedla na Instagramu a zdůraznila, že terorismus rozhodně nepodporuje, stejně tak jako antisemitismus.

  • Susan Sarandonová

Dalším podporovatelem Palestiny je herečka z legendárního filmu Thelma & Louise Susan Sarandonová. Ta je dlouholetou politickou aktivistkou, hlasitě například vystupovala proti americké invazi do Iráku v roce 2003 a v roce 2018 byla dokonce zatčena během protestu proti imigrační politice tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Nyní se hlasitě vymezuje i proti útokům na civilní obyvatele Pásma Gazy. „Je spousta lidí, kteří se v této době bojí být Židy a zakoušejí, jaké to je být v této zemi muslimem,“ prohlásila podle listu New York Post během jedné z propalestinských demonstrací.

  • Cynthia Nixonová

A stranou nestojí ani herečka a aktivistka Cynthia Nixonová, která proslula rolí v seriálu Sex ve městě. Dokonce zahájila pětidenní hladovku a vyzvala tak prezidenta Bidena, aby se zasadil o vyjednávání příměří mezi Izraelem a Hamásem. „Jsme tady, abychom hladem Bidenovi zrcadlili deprivace, která se děje v Gaze,“ citoval herečku list Huffpost. Nixonová rovněž vyjádřila názor, že aktuální podoba konfliktu se až příliš podobá genocidě. „Jsem matkou dvou židovských dětí, jejichž prarodiče přežili holocaust. Nemůžeme dovolit, aby se to opakovalo,“ zdůraznila.

  • Mark Ruffalo

Hollywoodský herec Mark Ruffalo, který zazářil v sérii Avengers, je hlasitým odpůrcem izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Velmi ho pobouřilo jeho označení civilních obětí v Pásmu Gazy jakožto „vedlejších škod“, které politik použil v rozhovoru pro NBC News. Herec na tato slova zareagoval: „Ne, to nejsou vedlejší škody, jsou to lidské bytosti, které se tam náhodou narodily a žijí tam. Mějte trochu soucitu, jsou to Palestinci, ne budovy, silnice nebo věci, jsou to lidské bytosti a také rukojmí, jejichž životy můžete zničit.“

  • Angelina Jolie

Herečka Angelina Jolie je dlouholetou vyslankyní Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). I ona kritizovala Izrael za jeho vojenské akce v Gaze. Ve svém dlouhém příspěvku na Instagramu napsala: „Jde o akt teroru. Nevinné životy ztracené při bombardování civilního obyvatelstva v Gaze nelze ospravedlnit. Ti lidé nemají kam jít, nemají přístup k potravinám ani vodě, nemají možnost evakuace,“ uvedla. V pozdějším příspěvku také nahrála obrázek izraelského úderu v pásmu Gazy s popiskem, že Gaza je téměř dvě desetiletí vězením pod širým nebem a rychle se stává masovým hrobem.

Obavu o život Gazanů vyjádřila i řada dalších celebrit. Pod otevřený dopis adresovaný prezidentu Bidenovi, vyzývající ho k tomu, aby se zasadil o okamžitou deeskalaci a příměří mezi Izraelem a Hamásem, se jich podepsalo více než dvě stě. Mezi nimi se objevila jména hereček jako Cate Blanchettová či Jessica Chastainová, herců Joaquina Phoenixe a Johna Cusacka, zpěvačky Dua Lipy či hudebníků Adama Laberta a Macklemora. Palestinu podpořila například i pornohvězda Mia Khalifa.

Tagy: