Jachtař David Křížek se dočkal propuštění. Z vězení zamíří za manželkou Lucií a dětmi

Jachtař David Křížek uspěl u soudu hned při první šanci na podmíněné propuštění z vězení, a zamíří tak domů za svými dětmi a manželkou Lucií. Právě ta zmíněnou zprávu potvrdila redakci CNN Prima NEWS. Křížek byl odsouzen v roce 2021 za spoluúčast na tunelování Metropolitního spořitelního družstva. Za mřížemi měl strávit pět let.

Křížek by se měl dostat na svobodu po téměř dvou letech za mřížemi, a to ještě během pondělí, potvrdila pro CNN Prima NEWS jeho žena Lucie. Zároveň pravděpodobně stále zůstává v platnosti desetiletý zákaz podnikání a peněžitý trest ve výši 600 tisíc korun, který jachtařovi soud loni v létě v rámci druhého obvinění udělil.

ČTĚTE VÍCE: Křížková o kruté ráně: Vězení z Davida lepšího člověka neudělá. Otevřený vzkaz ale zmizel

Podle webu Deník.cz Křížka podmíněně propustil z výkonu trestu soud v České Lípě a stanovil mu pětiletou zkušební dobu. Za mřížemi měl původně zůstat až do roku 2026.

Případ Davida Křížka vzbudil ve veřejnosti šok i lítost. Jak padlo i během samotného procesu, sám jachtař se podvody nijak neobohatil. Byl ale příliš naivní a důvěřivý, takže si z něj skuteční pachatelé udělali bílého koně. „Nejsem ekonom a ani nejchytřejší člověk na světě, ale nikdy bych nikomu za úplatu nedělal bílého koně,“ řekl Křížek před dvěma lety pro CNN Prima NEWS.

Za mřížemi se pustil do psaní knihy pro děti, jak se loni v prosinci exkluzivně svěřil pro pořad Showtime: „Už dřív jsem vydal dvě knížky a nechtěl jsem čas tady promarnit. Kniha se nabízela. Nejdříve jsem chtěl napsat něco o sportovní psychologii. Jenže jsem napsal asi 80 stránek a začal jsem se v tom hrozně ztrácet. Odborná literatura se tady nedá psát.“

„Zvyknout se dá bohužel na všechno, tu situaci jsme přijali. Jsem ráda, že jsme zdraví a že se máme relativně dobře,“ svěřila se Lucie Křížková pro Showtime letos v březnu, kdy ještě netušila, že jí soud manžela už za měsíc pošle zpět domů.

Křížek po svém odsouzení získal velkou podporu veřejnosti, a na jeho propuštění či aspoň zmírnění trestu dokonce vznikla i petice.

Podívejte se na rozhovor Lucie Křížkové pro Showtime z letošního března:

Tagy:
kniha vězení CNN Prima NEWS propuštění Showtime jachtař David Křížek podmínečné propuštění Metropolitní spořitelní družstvo