Venkovani a chudáci? Nesmysl, s elektroauty ušetří peníze, míní Špicar. Hataš nastínil vize

Radek Špicar a Lukáš Hataš v pořadu 360° na CNN Prima NEWS

360° 24.10.2023

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara je označování venkovanů za chudáky, které těžce zasáhne éra elektromobilů, nesmyslné. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS naopak řekl, že ve spojení s alternativními zdroji elektřiny mohou situace velmi dobře využít a ušetřit mnoho peněz.

„Často se říká, co budou s příchodem elektromobilů dělat chudáci lidi na venkově? Ale třeba ve spojení s využitím fotovoltaiky to budou mít podle mě úplně skvělé a ušetří hodně peněz,“ uvedl Špicar.

ČTĚTE TAKÉ: Hřib ukončí podporu elektromobilů, již nebudou parkovat zdarma. Mnozí uvažují o prodeji

V mnohem horší situaci se podle Špicara ocitnou lidé žijící ve městech či památkově chráněných oblastech, kteří budou muset čekat, až se města, politici a energetické firmy „pochlapí“ a vybudují jim nabíjecí infrastrukturu tak, že už nad pořízením elektromobilu nikdo nebude přemýšlet.

Dalším faktorem, který může ovlivnit zájem zákazníků o auta na alternativní pohon, je jejich cena. Ta se již dostala na úroveň srovnatelnou s benzínovými a dieselovými vozidly: „Cenová parita nastala, to znamená, pokud by chtěl dneska koupit srovnatelné auto se stejnými parametry a dojezdem 400, 500 km, což většině uživatelů stačí, cena je dneska stejná,“ poznamenal v pořadu 360° výkonný ředitel Asociace pro elektromobilitu Lukáš Hataš.

Protože se v průběhu let bude využívat více obnovitelných zdrojů, dostane se podle Hataše cena elektřiny na takovou úroveň, že bude přijatelné i náročnější rychlonabíjení, které je potřeba na delších cestách.

Hataš připustil, že v tuto chvíli má Česko dobíjecích stanic málo, v budoucnu se to ale podle něj změní: „Lidé, kteří nemají možnost dobíjet doma, získají velmi brzy ,výhodu‘ toho, že elektřina z obnovitelných zdrojů bude moci být sdílena v rámci komunitní energetiky. Takže pokud budete mít dobíječku například na lampě veřejného osvětlení u vás na panelovém sídlišti či mít na chatě fotovoltaické panely, tak si budete schopni elektřinu načerpat z této dobíječky a nebudete závislí na tržních cenách elektřiny,“ nastínil vizi.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pořídit si elektroauto? Češi raději nechají vůz se spalovacím motorem „zemřít“, tvrdí průzkum

Tagy: