První velká automobilka končí s dieselovými motory. K mání budou už jen pár měsíců

Není to tak dlouho, co švédské Volvo představilo modernizované naftové motory s mild-hybrdiní technikou, teď je s nimi ale definitivně amen. Ještě v roce 2019 přitom diesely v prodejích firmy převažovaly nad ostatními druhy pohonu.

Na probíhající klimatické konferenci Climate Week v New Yorku Volvo představilo své plány na další roky. Jedním z těch nejzásadnějších je konec výroby naftových motorů. Automobilka podle svého prohlášení vyřadí tradiční pohon už za pár měsíců. Po začátku roku 2024 si už zákazníci nové dieselové Volvo neobjednají.

K TÉMATU: Volvo uvedlo malé elektrické SUV EX30 s překvapivě nízkou cenou. Bude se vyrábět v Číně

S klimatickým proudem

Ještě před čtyřmi lety Volvo prodávalo naftové vozy ve velkém, postupem času se ale začalo orientovat na ekologičtější elektromobilitu. Většinu prodejů automobilky na evropském trhu tvoří v současné době právě elektrifikované vozy, a to především plug-in hybridní.

Podle prohlášení na klimatické konferenci automobilka už nechce vynaložit ani korunu na vývoj spalováků, což utvrzuje fakt, že loni Volvo prodalo svůj podíl ve společnosti Aurobay. Ta představovala poslední pomyslný most, který by značku spojoval se spalovacími motory.

„Elektrické pohonné jednotky jsou naší budoucností, protože představují lepší řešení než spalovací motory: produkují méně hluku a méně vibrací a z pohledu našich zákazníků jsou s nimi spojeny nižší náklady na servis a nulové emise ve výfukových plynech,“ uvedl Jim Rowan, generální ředitel společnosti Volvo Cars.

„My se nyní soustředíme na vytvoření širokého portfolia plně elektrických vozů, které splňují vše, co naši zákazníci od značky Volvo očekávají. A jsou také klíčovou součástí naší reakce na klimatickou změnu.“ Rozhodnutí Volva o konci prodeje naftových motorů přišlo jako reakce na nedávnou zprávu o hodnocení globálního klimatu, kterou vydala OSN. Ta zdůraznila potřebu změny, protože se klimatická krize čím dál více prohlubuje.

Nafta končí, benzin ještě chvíli a pak už jen elektro

Pokud toužíte po Volvu s naftovým agregátem, musíte si pospíšit. Výběr je přitom stále poměrně široký. Naftu tankují modely XC90, XC60, S90, V90 a V60, včetně verzí Cross Country. Vždy spojené s mild-hybridní technologií, která ještě více redukuje spotřebu, a tedy emise CO2. Krátce po novém roce už ale nové Volvo „v naftě“ nepořídíte. Do roku 2030 skončí firma s benzinovými motory, čímž bude déle než 100 let trvající éra spalovacích motorů Volvo definitivně uzavřena.

Rozhodnutí Volva nicméně až tak nepřekvapuje. Už před lety přešlo například na maximálně čtyřválcové motory s maximálním objemem dvou litrů, v každé modelové řadě přišlo s mild-hybridem nebo plug-in hybridem a také jako první omezilo maximální rychlost svých aut na 180 km/h.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mrzačení dopravy v Praze, či nutnost? Politici se přou o zpoplatnění vjezdu do některých ulic

Tagy: