Rusové mučí pracovníky Záporožské jaderné elektrárny, tvrdí ukrajinský ministr

Ruská armáda na konci minulého týdne obsadila Záporožskou jadernou elektrárnu. Podle ukrajinského ministra energetiky Hermana Haluščenka okupační síly mučí zaměstnance elektrárny, které na místě drží jako rukojmí. Člen ukrajinské vlády rovněž Rusko obvinil z jaderného terorismu.

„Ruské okupační síly mučí obsluhující personál Záporožské jaderné elektrárny. Uvnitř areálu je asi 500 ruských vojáků a 50 kusů těžké techniky. Zaměstnanci stanice jsou fyzicky i psychicky vyčerpaní,“ uvedl Haluščenko na svém Facebooku.

Poté vyzval spojence Ukrajiny, aby přijali všechna opatření, která mohou vést ke stažení ruských okupačních sil z ukořistěných jaderných objektů. Ukrajinský ministr rovněž žádá uzavření nebe nad Ukrajinou. To však NATO rezolutně odmítá. Obává se totiž zatažení Západu do války s Ruskem.

„Porucha jaderné elektrárny kvůli použití zbraní ruskými vojáky povede ke katastrofě pro celou Evropu. Odpovědnost za to plně ponese Rusko. Pokud dojde k poruše, budou Evropané nuceni přesedlat z pohodlí svých domovů do radiačních krytů. Musíme společně zastavit ruský jaderný terorismus, a to udělat hned, dokud je čas,“ dodal Haluščenko.

Ruská armáda drží největší jadernou elektrárnu v Evropě od pátku. Jejímu obsazení předcházelo ostřelování, kvůli kterému propukl v celé Evropě strach z možného úniku radiace. Energetické bloky elektrárny ale naštěstí zůstaly nedotčeny. Pomocné budovy reaktorového prostoru prvního bloku sice poškozeny byly, to ale nemá vliv na bezpečnost bloku.

Tagy:
válka armáda jaderná elektrárna vojáci terorismus mučení Ukrajina Rusko jádro rukojmí Záporoží Záporožská jaderná elektrárna Herman Haluščenko