Máte odlišný názor a hned jste Putinův agent. Ministři mě okřikli, stěžuje si Křeček

Stanislav Křeček

Co Čech, to politik! (308)

Pod palbu kritiky se v posledních dnech dostal ombudsman Stanislav Křeček poté, co na sociální síti zkritizoval ukrajinského prezidenta Zelenského. V pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS proto hlavu státu válkou zasažené země pochválil za odvahu, za svými slovy si ale Křeček dál stojí. Ombudsmanovi se nelíbilo, jak Zelenskyj mluvil o nerozhodnosti spojenců. České vládě Křeček doporučil, aby se věnovala pomoci běžným lidem a „neokřikovala“ ho. Do debaty se totiž zapojili i členové kabinetu.

„Pan prezident Zelenskyj prokázal určitou odvahu. Jeho kritika NATO je v pořádku. Jenže na shromáždění občanů na Václavském náměstí, které bylo na podporu Ukrajiny, od něj zazněla slova o tom, že za to může naše lhostejnost a naše nejednota. Myslím, že ani občané, ani vláda ČR si nezaslouží, aby o nich někdo říkal, že jsou lhostejní,“ prohlásil Křeček v pořadu Co Čech, to politik!.

Poté zopakoval podobné stanovisko, za které byl před pár dny kritizován: „Pomáháme, jak můžeme. Děláme, co můžeme. Snad může říct někdo trochu odlišný názor. Kam jsme se to se svobodou slova dostali, že na takovýto komentář je obrovská reakce na sociálních sítích. Ministři se k tomu vyjadřují, jako bych řekl já nevím co.“

Křeček čelí kritice za svůj příspěvek o prezidentu Zelenském. „Pomáháme, jak můžeme, na úkor vlastních občanů, a ještě se máme nechat urážet? Přestává se mi to líbit,“ napsal o víkendu na Facebooku v reakci na projev ukrajinského prezidenta. Ten Západu vyčítal neochotu uzavřít nebe nad Ukrajinou a zastavit tak bombardování civilistů. Od Křečka se poté distancovala dokonce i jeho zástupkyně Monika Šimůnková.

Ombudsmana nechápou ani ministři

„Prezident Zelenskyj vede svůj národ v hrdinské válce proti agresorovi. Čelí najatým vrahům. A my ho budeme z klidu své kanceláře, s krásným platem a od dobré kávy kritizovat? To je opravdu odvážný postoj,“ reagoval ironicky například ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Dodal, že vláda se zvládne postarat jak o ukrajinské válečné uprchlíky, tak o vlastní občany.

„Toto vyjádření je naprosto mimo. Pan prezident Zelenskyj ukazuje svým osobním příkladem, že je ochránce práv lidí v jeho zemi a ty osobně brání. Pan Křeček zjevně nechápe kontext, je v pozici, ve které nikdy neměl být, bohužel minulá vládní koalice mu to dala jako trafiku,“ nešetřil ombudsmana ani předseda lidovců a ministr práce Marian Jurečka.

„Vím, že to teď pro vládu není lehké, ale ať aspoň ty lidi neokřikuje, jako jsem byl já okřiknut ministry. Je to jedna z tragédií této společnosti, že nedokážeme přijmout odlišný názor. Každý, kdo řekne trochu něco jiného, než jaké jsou titulky v novinách, tak je Putinův agent,“ postěžoval si v reakci na kritiku Křeček.

Ombudsman se odvolává na stížnosti mnoha lidí, kteří mu píší. Podle Křečka si stěžují na to, že vláda jejich problémy dostatečně neřeší. Jde prý zejména o prudký nárůst cen. Stanislav Křeček je ombudsmanem od února 2020, kdy vystřídal Annu Šabatovou.

Tagy: