Jágr v EXKLUZIVNÍM rozhovoru zavzpomínal na Ivana Hlinku. Poděkoval i pittsburghské rodině

Jaromír si nenechal ujít možnost vyjet s týmem před zápasem na rozbruslení, do samotného zápasu už ale nenastoupil.

Jágr odhalil, jak věří Čechům na MS. Promluvil o Pastrňákovi i speciální výjimce

Legendární hokejista v exkluzivním rozhovoru pro pořad Showtime zavzpomínal na trenéra Ivana Hlinku. Promluvil také o svém působení v Pittsburghu, tedy klubu, který v únoru vyvěsil jeho dres ke stropu arény a vyřadil jeho číslo 68.

Od úmrtí hokejového trenéra Ivana Hlinky uplyne 16. srpna již 20 let. V exkluzivním rozhovoru pro pořad Showtime na něj zavzpomínal i legendární Jaromír Jágr. „Ivana Hlinku beru jako osobnost. Jak mám teď čas, tak pozoruju a srovnávám nejen hráče, ale i trenéry a všímám si, proč je jeden úspěšnější než druhý. Zjistil jsem, že i postava, vzhled a hlas je důležitý k úspěchu,“ popsal Jágr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sázka na králičí jistotu, „ledové“ medaile i Srdce do hry. Co jste o MS v hokeji 2024 nevěděli

Hlinka byl podle něj dobrý manažer, protože dokázal přesvědčit hráče, aby jeli na turnaj, ať se dělo, co se dělo. „On vám prostě sdělil, že jedete. Nečekal na odpověď,“ řekl Jágr s úsměvem. Dodal, že pro jeho generaci byl Hlinka idolem.

Připomněl také jednu historku z roku 2004. „Bylo to těsně před jeho úmrtím, měl se hrát Světový pohár a já věděl, že v NHL bude stávka a že se soutěž nebude hrát. Mně nedávalo smysl trénovat na Světový pohár, když nebude celý rok soutěž, a tak jsem si chtěl dát volno. V Karlových Varech bylo vyhlášení Zlaté hokejky a Ivan Hlinka se mnou chtěl mluvit. Tam jsme mu slíbil, že na ten pohár prostě pojedu. I když jsem nechtěl, tak mě přesvědčil,“ líčil Jágr Hlinkův vliv na hráče.

Popsal také okamžik, kdy se dozvěděl o jeho úmrtí. „Dozvěděl jsem se to z rádia. Nechtěl jsem tomu věřit, jsou to hrozné zprávy. Člověk neví, jak na to reagovat. Jeden den slibujete, že na Světový pohár tedy pojedete a za dva dny zjistíte, že nebude trenérem a že tu nebude nikdy mezi námi. Člověk je spíš v šoku a neví, co si o tom myslet, není příjemné na to reagovat,“ řekl hokejista.

Pittsburgh jako rodina

Jágr v nedávné době také navštívil Pittsburgh, kde strávil velkou část své kariéry. Slavný klub vyvěsil jeho dres ke stropu arény a číslo 68 vyřadil. „Udělali to skvěle. Pozvali tam všechny hráče, některé jsem neviděl třeba 30 let. Je to pro mě asi největší ocenění. Když se dostanete do síně slávy, je to celosvětové uznání, ale tady to je, jako by vás navždy zařadili do té pittsburghské rodiny,“ sdělil Jágr.

Díky tomu prý už ví, komu fandí. „Je to, jako kdyby mi někdo dal razítko: Teď jsi náš. I tak to cítím, od té doby mám vztah k Pittsburghu daleko větší. Už vím, komu fandím, už vím, kam patřím,“ řekl hokejista. Dodal, že pro jeho mámu to byl neskutečný zážitek. „Nechtěla tam jet, protože si už připadala moc stará, že by nezvládla let do Ameriky, který trval asi devět hodin, s přestupy 15. Nakonec mi poděkovala a byla ráda, že jsem ji přemluvil, aby jela,“ popsal Jágr.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podívejte se na rozhovor s manželkou Ivana Hlinky

Tagy: