Jahodárny zahajují samosběry. Podívejte se, kam vyrazit a kolik zaplatíte

V Česku začínají první samosběry jahod. Oblíbené ovoce letos dozrálo zhruba o dva týdny dříve než v jiných letech, kdy sezóna samosběrů začínala na přelomu května a června. Dubnové mrazy ale někde zničily až dvě třetiny úrody, a tak je jahod o dost méně, což má za následek vyšší cenu.

Poplatek za samosběr jahod je různý. Záleží nejen na jakosti a odrůdě, ale také na lokalitě. Na řadě místech totiž většinu úrody zničily dubnové mrazy. Některé farmy tak samosběr vůbec organizovat nebudou, jinde si lidé budou muset připlatit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: České ovoce letos nebude, varují sadaři. Plošná pomoc je návrat socialismu, namítá Kovanda

Například ve Vraňanech na Mělnicku začal samosběr už v pondělí a úterý 13. a 14. května. „Vzhledem k poškození porostů mrazy bude letos jahod méně, proto nejsme s časovým předstihem schopni říci, jak často a kdy přesně bude samosběr probíhat,“ uvádí farma na svých sociálních sítích a doporučuje sledovat aktuální informace. „Cena samosběru prvních nazrálých jahod je 100 korun za kilo,“ dodává farma.

První samosběr vraňanských jahod letošní sklizně je tady 🍓🍓🍓 Už v pondělí 13.5. od 14 - 18 hodin si můžete přijít...

Posted by Vraňany Farma Hanč on Sunday, May 12, 2024

Ve středu 15. května začal samosběr jahod v Semicích na Nymbursku. Za kilogram jahod se zde platí 80 korun. Další termíny by měly následovat každé pondělí, středu, pátek a sobotu, a to od 6 do 12 hodin.

V Jahodárně Piletice začal samosběr ve čtvrtek 16. května. Cena je 96 korun za kilogram. Ve stejný den spustila samosběr také Jahodárna Prostějov, a to za 85 korun za kilogram. Již v úterý 14. května zahájila samosběr Jahodárna Brno Podolí. I zde lidé zaplatí 85 korun za kilogram. V provozu je také Jahodárna Olomouc Slavonín. Také Jahody Velké Bílovice zahájily samosběr v úterý 14. května, jahody tu stojí 80 Kč za kilogram.

Farmy ale upozorňují, že v některých dnech se samosběr nekoná, jelikož jahody dozrávají. Je proto důležité sledovat aktuální informace na webových stránkách.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Výborný se státním srovnávačem cen potravin narazil. Řetězce mu odmítly poskytovat data

Tagy:
mráz Česko Prostějov samosběr statek Velké Bílovice jahoda okres Mělník okres Nymburk Vraňany Semice samosběr jahod