Diplomacie a bezpečnostní služby prokázaly své kvality, uvedl k cestě Lipavského prezident

Petr Pavel v Evropském parlamentu

Lipavský navštívil Izrael jako první ministr zahraničí od teroristického útoku

Česká diplomacie a bezpečnostní služby opět prokázaly své kvality, uvedl k cestě ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) do Izraele prezident Petr Pavel. Následně Lipavskému poděkoval i premiér Petr Fiala (ODS). Cesta je podle něj důležitá proto, abychom dali izraelské straně v těžkých časech jasně najevo, že Česko Izrael podporuje a stojí při něm. Z řad opozice děkoval členu vlády poslanec Patrik Nacher (za ANO). Z Izraele v úterý večer do Prahy vyrazil vládní speciál i s 34 českými občany, kteří v zemi uvázli kvůli teroristickým útokům palestinských radikálů.

Prezident Petr Pavel cestu ministra Lipavského označil za „dobrou akci“. „Ministr Lipavský navštívil Izrael jako první zahraniční návštěva od začátku války a vládním speciálem veze domů první tři desítky Čechů, kteří v zemi uvízli. Česká diplomacie a bezpečnostní služby opět prokázaly své kvality,“ uvedl Petr Pavel na sociálních sítích. Zároveň poděkoval nejen ministru Lipavskému, ale i všem zúčastněným za iniciativu a odvahu se v obtížné situaci postarat o české občany.

ČTĚTE TAKÉ: Záchranná mise pro Čechy. V Izraeli tajně přistálo letadlo s Lipavským, vyzvedlo 34 občanů

„Děkuji Janu Lipavskému, že dnes jako první po teroristických útocích navštívil Izrael a jednal se svým protějškem,“ napsal na sociální síti X premiér. „Ministr Lipavský je člověk na svém místě. Neřeční, koná. Respekt a dík,“ dodal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Díky, vzkazuje Lipavskému i poslanec Nacher

Odvážnou cestu do Izraele ocenili i někteří zástupci opozice. Díky směrem k Lipavskému poslal například poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher. Ještě před několika hodinami přitom expremiér Andrej Babiš kritizoval právě to, že se vláda nepostarala o české občany a nezajistila jejich repatriaci.

Svůj komentář přidala také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), podle které „hrajeme první diplomatickou ligu“. Zároveň si rýpla do předsedy hnutí ANO Andreje Babiše s tím, že jen „kritizuje na tribuně“.

Šéfka TOP 09 tím nepřímo reagovala právě na dřívější slova expremiéra Babiše, který označil za naprosté selhání vlády, že se není schopna postarat o občany České republiky a zajistit jejich repatriaci. „Izrael je ve válečném stavu a země po celém světě posílají pro své občany evakuační lety. Polsko, Bulharsko, Maďarsko, Nizozemsko, Itálie, let chystá i Slovensko,“ napsal dříve předseda ANO.

Podobně jako Pekarová reagoval také předseda KDU-ČSL Marian Jurečka: „Jsem hrdý na to, že Česká republika je opět první mezi těmi, kteří podporují Izrael. Zatímco Andrej Babiš ve Sněmovně mlátil prázdnou slámu, naše vláda jedná,“ uvedl vicepremiér a ministr práce.

„Poslanec Andrej Babiš nás tepal za to, že se nevěnujeme záchraně Čechů z Izraele. Co v tu chvíli dělal Jan Lipavský? Vracel se letadlem z Izraele, kterou navštívil jako první představitel zahraniční země, vládním speciálem s repatriovanými spoluobčany. Nekecáme, makáme,“ poznamenali Piráti. Předseda strany Ivan Bartoš pak napsal, že je na Lipavského pyšný.

Návštěva Lipavského v Jeruzalémě je podle izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga známkou hlubokého přátelství a solidarity mezi národy. Uvedl to na síti X.

Záchranná mise pro Čechy

Z Izraele v úterý večer do Prahy vyrazil vládní speciál i s 34 českými občany, kteří v zemi uvázli kvůli teroristickým útokům palestinských radikálů. Let zajistil Lipavský, jenž se setkal se svým protějškem Elim Kohenem i s Herzogem. Šéf české diplomacie přicestoval do Izraele jako první zahraniční státník po sobotních útocích.

Poslanecká sněmovna vedle toho v úterý přijala usnesení, ve kterém odsuzuje agresi Hamásu proti Izraeli a podporuje právo Izraelců bránit se. Vyjádřila solidaritu s bojujícím státem Izrael a vybídla českou vládu k přesunutí ambasády do Jeruzaléma.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tvrdá odveta Izraele po útocích teroristického hnutí Hamás

Tagy: