Jak bude vypadat letošní Silvestr a do kdy budou mít restaurace otevřeno?

Silvestr

Pozor na předčasné jásání z rozvolňování, varuje Blatný

O bujarých silvestrovských večírcích v restauracích si mohou letos nechat Češi jen zdát. Pokud totiž budeme v systému PES na stupni číslo 3, jak ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) předpovídá, restaurace a bary budou muset zavřít nejpozději ve 22 hodin.

„Je třeba dodržovat opatření tak, jak jsou nastavena. Je to i důvod, proč restaurace nebudou moci být otevřeny celou noc a nad ránem. Umím si představit, že to bude řadě lidí vadit, protože budou chtít být v restauracích do rána,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ministr Jan Blatný.

I tak je ale připraven nařízení neměnit. „Je to ale přesně něco, co by nám mohlo uškodit, a bylo by velmi kontraproduktivní na jednu stranu říkat, že nechceme mít nouzový stav, protože chceme, aby bylo všechno lepší a na druhou stranu pořádat masivní večírky a v podstatě si o něj v krátké době znovu říct,“ dodal ministr.

Rezervace na poslední chvíli

Nerozhodnost lidí, jak budou oslavovat příchod nového roku, potvrzuje i asociace hotelů, ta také upozorňuje na nový trend mezi hosty. „V podstatě přináší jeden zásadní trend, a to je rezervace na poslední chvíli, protože logicky hosté nevědí, zda za měsíc budou schopni vůbec přijet do té destinace,“ uvedl pro CNN Prima NEWS předseda Asociace restaurací a hotelů Václav Stárek.

Česko podle něj bude během Vánoc ve stupni č. 3 systému PES. V této fázi mohou mít restaurace otevřeno jen do 22 hodin a u jednoho stolu mohou sedět pouze čtyři lidi, maximální obsazenost činí 50 procent.

V rámci opatření již není omezen zákaz vycházení. Co se hromadných akcí týče, tak venku může být maximálně 50 osob a uvnitř 10. Přesná pravidla pro Vánoce i Silvestr ale ještě resort zdravotnictví připravuje.

Tagy: