Jak by vypadal Prymulův lock down? Chození nejvýše ve dvou a další tvrdá opatření

Prymula

Situace v souvislosti s pandemií koronaviru je v Česku velmi vážná, prohlásil v pátek premiér Andrej Babiš (ANO). Pokud lidé nebudou dodržovat nastavená opatření, hrozí podle něj lock down, ačkoliv dříve slíbil, že se nic takového už nestane. Zároveň občany vyzval, aby o víkendu zůstali doma a v týdnu i pracovali z domova. Jak by takový lock down mohl vypadat, následně nastínil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO)

„Od pondělí platí opatření, která jsou extrémně důležitá. Situace není dobrá, je velmi vážná,“ prohlásil v pátek premiér Andrej Babiš.

Připomněl i to, že sám dříve slíbil, že už nic takového znovu nenastane. „Mluvil jsem o tom, že to nikdy nenastane, ale v této chvíli to nemůžu vyloučit,“ uvedl Babiš ke slibu, že k vypnutí ekonomiky už v Česku nedojde.

„Buď budeme všichni opatření dodržovat, nebo budeme muset přistoupit k opatřením dalším a nemůžeme vyloučit ani lock down, a to bude mít dopad na naši ekonomiku,“ uvedl a vyzval občany, aby opatření opravdu dodržovali s tím, že se musí semknout. Zatím jsou opatření vyhlášena na 14 dnů, ale i to se podle něj může změnit.

Pracujte z domova

„Buďte o víkendu doma a pracujte z domova. Běhejte v lese, choďte se procházet, ale dodržujte pravidla,“ pokračoval.

Snažil se apelovat na občany, aby vládu opravdu poslechli a byli zodpovědní, ale to se poslední dny moc nedaří. Mnoho lidí už na vládní doporučení rezignovalo.

Chození maximálně po dvou

Na Babišova slova následně navázal Prymula. Pokud bude podle něj počet infikovaných růst další týden, vláda ještě přitvrdí. Ministr zdravotnictví uvedl, že ani plány pro černý scénář nepočítají s tím, že nikdo nebude moct opouštět domov. Bylo by zřejmě omezeno vycházení v mimopracovních aktivitách na ještě nespecifikovanou vzdálenost od domu, lidé by mohli chodit nejvýš ve dvou, uvedl.

Tagy: