Kdo má větší šanci v prezidentských volbách v USA? Aktuální kurzy favorizují Trumpa

Každým dnem se blíží velká listopadová bitva o Bílý dům.

Co na to váš bookmaker?

Každým dnem se blíží velká listopadová bitva o Bílý dům, příští hlavou USA bude buď Donald Trump nebo Kamala Harrisová. O jejich šancích na zvolení mohou leccos vypovídat i sázkové kurzy. Jaký je jejich aktuální vývoj, kdo se podle bookmakerů stává favoritem a jak mohou nečekané události ovlivnit konečný výsledek? A co Velká pardubická? Letos přinesla nevídanou situaci s dvěma vítězi. I o tom v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS mluvil vedoucí komunikace skupiny Tipsport Václav Sochor.

Aktuální kurzy na americké prezidentské volby 2024 v sázkové společnosti Tipsport naznačují těsný souboj mezi hlavními kandidáty. Na straně republikánů se o návrat do Bílého domu uchází Donald Trump, zatímco demokratickou kandidátkou je Kamala Harrisová. Sázkové společnosti obecně mírně favorizují Trumpa, což odráží i zájem sázkařů. Václav Sochor z Tipsportu potvrdil, že Donald Trump je nyní mírným favoritem s kurzem 1,65:1, zatímco Kamala Harris má kurz 2,2:1. Tento rozdíl se postupně zvětšuje, což odráží rostoucí preference voličů pro bývalého prezidenta Trumpa, zejména v tzv. swing states, kde se rozhodují osudy voleb.

Pokud jde o konkrétní kurzy, u Tipsportu jsou pohyblivé a často se mění v závislosti na nových událostech v kampani. V tuto chvíli se ale očekává těsný výsledek, což činí volby obzvláště zajímavými pro sázkaře. Podle Sochora se Trumpovi daří v klíčových státech, což z něj činí jasného favorita mezi sázkaři. „V posledních týdnech na něj byly vsazeny mnohem vyšší částky než na Harrisovou. Přesto bych na jeho definitivní vítězství ještě počkal – v kampani se může stát cokoli,“ řekl vedoucí komunikace Tipsportu.

Trendy ve volebních kurzech a faktory ovlivňující sázky

Je tu ještě jedna zajímavá skupina voličů, a to jsou Afroameričané. Podle aktuálních průzkumů podporuje Kamalu Harrisovou přibližně 78 procent afroamerických voličů. Na první pohled to může vypadat jako silná podpora, ale když se podíváme zpět do roku 2016, kdy Hillary Clintonová soupeřila s Donaldem Trumpem, měla podporu až 92 procent Afroameričanů.

Tento pokles může hrát zásadní roli v konečném výsledku souboje s Trumpem. S tím souhlasí i Václav Sochor. „Ano, může to být jeden z faktorů. Co se týče těch procent a příkladu s Hillary Clintonovou, to je jistě správný postřeh. Ale Kamala Harrisová oslovuje nejen afroamerické voliče, ale také hispánské a další menšiny. Navíc přitahuje podporu od dalších žen, které nemusí být nakloněné Trumpovi kvůli jeho dřívějším vyjádřením o ženách. Nicméně není jisté, zda to bude stačit. Podle průzkumů mají demokraté často vyšší podporu, ale je možné, že část voličů Donalda Trumpa své preference v průzkumech neodhalí a nakonec ho podpoří přímo u volební urny.“

Velká pardubická: Když vyhrají dva koně

Kromě amerických voleb přináší Václav Sochor i pohled na aktuální dění na české dostihové scéně, konkrétně k nedávné události na Velké pardubické, kde došlo k něčemu neobvyklému – cílem projeli dva koně současně, což znamenalo, že závod měl dva vítěze.

„Dostihy jsou specifické tím, že většina sázek u Tipsportu je online, ale u dostihů značná část sázek přichází přímo z místa konání. Tito lidé často nesázejí pravidelně a nemusí být obeznámeni s pravidly. My jsme však povinni se řídit oficiálním rozhodnutím dostihové komise, která vyhlásila dva vítěze, a podle herního řádu musíme kurz rozdělit mezi obě výhry.“

Tato situace způsobila menší kontroverzi mezi sázkaři, protože ti, kteří vsadili na vítěze, obdrželi pouze polovinu výhry. „V překážkových dostizích, jako je Velká pardubická, se jedná o mimořádnou situaci, ale v jiných sportech nebo v kratších dostihových závodech to není tak neobvyklé. Můžeme si vzpomenout na jarní EURO, kde bylo šest nejlepších střelců, a tak se výherní kurz dělil šesti. Pro naše pravidelné sázkaře to tedy nepředstavuje žádné překvapení. Nicméně obdrželi jsme několik desítek dotazů, zejména od lidí, kteří sázejí přímo na místě,“ říká vedoucí komunikace Tipsport.

Celý rozhovor s vedoucím komunikace skupiny Tipsport Václavem Sochorem najdete v úvodním videu.

Tagy: