Ústavní nesmysly jsou možná Zemanův záměr. Mate veřejnost, míní politický analytik

Není úplně jasné, zda prezident Miloš Zeman ví, že říkal ústavní nesmysl. Nejspíš se ale jednalo o záměr. CNN Prima NEWS to řekl novinář a politický analytik Erik Best.

Prezident Miloš Zeman nechá premiéra Andreje Babiše (ANO) vládnout až do řádných voleb, a to i v případě, že mu bude Sněmovnou vyslovena nedůvěra. Hlava státu to v neděli řekla v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Zeman také uvedl, že Sněmovnu rozpustit může, ale také nemusí. S tím však nesouhlasí odborníci na Ústavu. „Víte, jak funguje Zeman? Není úplně jasné, jestli pochopil, že říká ústavní nesmysl, co se týče rozpuštění, anebo to udělal schválně, aby byli voliči zmatení. Myslím, že to spíš udělal záměrně,“ míní Best.

Podle politologa z Metropolitní univerzity Praha Ladislava Cabady Zeman Ústavu natahuje na maximální míru. „Mimochodem je zajímavé, že na jedné straně prezident potřebuje spoustu času na některé přípravy komentáře k tak dramatickým věcem, jako je údajný teroristický útok na českém území, potvrzený většinou vyšetřovacích orgánů. Na druhé straně si najde čas sejít se s bývalým prezidentem (Václav Klaus), je schopen a ochoten měnit některé členy vlády v řádu hodiny. I tohle jasně ukazuje, že to není nahodilost, ale záměr,“ řekl Cabada.

Cabada sdělil, že prezident dal jasně najevo, že v zásadě bude premiéra téměř neomezeně podporovat. „Sdělení, že by došlo k vyslovení nedůvěry vládě a nechat vládu dovládnout, což Ústava nezná, jasně naznačuje, že jejich spojení v takovém mocenském duopolu je velmi pevné,“ uvedl Cabada.

Zeman Babiše podkopává

„Je evidentní, že Babiš má podporu pana prezidenta, ale prezident zároveň trochu podkopává jeho pozici. Včera prohlásil, že vyslali domů ruské diplomaty, ale zároveň dával najevo, že jinak s touto situací úplně nesouhlasí,“ řekl Best.

Vyvolání hlasování o nedůvěře vládě zvažuje koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Piráti by společně se STAN raději uvítali rozpuštění Sněmovny a předčasné volby. Ovšem pouze v případě, pokud bude schválený nový volební zákon. I tady ale mohou narazit na prezidenta.

Tagy: