Jak na nejlepší bramborový salát? I malé změny jej mohou vylepšit k nepoznání

K typickým českým Vánocům neodmyslitelně patří mimo jiné i bramborový salát. Na Štědrý večer si jej u nás odpustí jen málokdo. Avšak připravit chuťově dobrý salát také není žádná legrace. Podívejte se na zaručené triky, díky kterým bude váš letošní bramborový salát ještě lepší než vloni.

Ze všeho nejdůležitějším krokem je výběr správného druhu brambor, připomíná web Prima Fresh. Nechcete přece mít v salátu brambory s moučnou chutí, které neudrží pevnou strukturu. Ideálním druhem jsou proto brambory varného typu A, v obchodech označované jako salátové.

ČTĚTE TAKÉ: Káva jako hráz proti rakovině a mrtvici? Vědci tvrdí, že pravidelná konzumace může být zdravá

Pro „fajnšmekry“ doporučujeme speciální českou odrůdu Keřkovské rohlíčky. Ta byla vyšlechtěna již v roce 1940 a má typický tvar podlouhlého rohlíčku, krásně žlutou barvu a lojovitou strukturu.

Brambory vařte ve slupce, udrží si tak více vitamínů a prospěšných látek. Do vody přihoďte trochu celého kmínu. Uvařené brambory je lepší loupat ještě teplé, půjde vám to lépe. Krájet je následně nemusíte na stejně velké kostičky. Menší kousky se lépe propojí se zeleninou a majonézou.

Trable se zeleninou

Důležitou součástí každého bramborového salátu je zelenina. Její výběr může jeho chuť zásadně ovlivnit. Na sterilizovaném mixu není nic špatného, salát však osvěží i trocha nekonzervované zeleniny. Skvěle se do něj hodí například blanšírovaný hrášek. Mražený hrách vařte 30 sekund ve vodě, poté jej vylovte a ihned ponořte do vody s ledem. Zastaví se tím proces vaření a hrášek si uchová sytě zelenou barvu a čerstvou chuť.

Čerstvou kořenovou zeleninu vařte oloupanou ve vodě se solí, cukrem a octem. Nasákne tak do sebe chuť koření a díky přidanému octu se nerozvaří. Salát může povznést také pár lžic láku z nakládaných okurek.

Trable občas bývají s cibulí. Pokud ji do salátu přidáte čerstvou, začne rychle kvasit a mohla by jeho chuť pokazit. Vyhnete se tomu tak, že cibuli po nakrájení spaříte horkou vodou, poté prolejete studenou a necháte okapat. Do salátu ji přidejte až jako poslední.

Bramborový salát třikrát jinak

Majonéza, hořčice či bílý jogurt? Každý preferuje něco jiného, vše má své pro i proti. Tradiční verze s majonézou může někomu připadat příliš sytá a těžká, proto ji můžete nahradit bílým jogurtem a udělat si tak odlehčenější verzi. Pamatujte však, že v jogurtu se nacházejí živé bakterie. Salát tak může začít dříve kvasit, je tedy určen k přímé spotřebě.

Pokud místo majonézy a bílého jogurtu preferujete hořčici, můžete letos zkusit malou změnu. Místo plnotučné přidejte dijonskou. Svou chutí tak celkově salát zvýrazní.

A nezapomeňte, že bramborový salát chutná nejlépe uležený. Pokud to je tedy možné, připravte si jej už den před Štědrým večerem a dejte jej do lednice. Bude mít tak dostatek času se prochladit a chutě se spolu dokonale spojí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Češi ochutnávali vzorky potravin z domácích a německých obchodů. Rozdíl v kvalitě byl závratný

Tagy: