Jak podle ruské reklamy vypadají evropské Vánoce? Rodiny mrznou a pojídají domácí mazlíčky

Ruská propaganda jede na plné obrátky i na Vánoce. Stanice RT, dříve Russia Today, zveřejnila svoji novou vánoční reklamu, ve které ukazuje „evropské Vánoce“. Rodina situovaná právě v Evropě má na videu rok co rok čím dál horší Vánoce. Doba před válkou na Ukrajině vypadá báječně, další roky už se pak Evropané podle ruské propagandy musí napřed obejít bez plynu a energií, nakonec v podstatě i bez jídla.

Video začíná Vánoci roku 2021, tedy dva měsíce před začátkem ruské invaze na Ukrajinu. Štědrý den v evropské rodině působí nadmíru výtečně. Stromeček je bohatě osvětlen, výzdoba je i jinde po bytě. Otec rodiny v čepici od Santy daruje své dceři morčátko s mašličkou, ze kterého má dívka ohromnou radost, zkrátka rodinná vánoční idylka.

Následují Vánoce 2022. Ruští propagandisté na videu ukazují evropskou rodinu téměř po tmě, svítí pouze svíčky a otcova čelovka. Hlava rodiny však předvede své kutilské umění, když běhací kolo morčete přemění ve zdroj elektrické energie. V kolečku běžící domácí mazlíček tak rodině zajistí aspoň chvilku s rozsvíceným vánočním stromkem.

Rodinka už v této době však evidentně nemůže zapnout topení. Dcera má hřejivé klapky na uších, otec i matka si ke svetrům vzali šálu a raději se ještě přikryjí dekou.

Štědrý den roku 2023 vypadá už jako vystřihnutý z postapokalyptického filmu. Okna částečně zakrývá karton, matka už vaří pouze u pořízených kamen. S teplem jsou na tom členové rodiny ještě hůře. Všichni již mají kabáty či zimní bundy a čepice. Vrcholem scény je polévka, kterou matka servíruje manželovi a dceři. Muž totiž po pozření porce v puse nachází právě onu mašličku morčete. Je tak jasné, z čeho matka polévku udělala. Žena napřed na muže gestem ukáže, ať raději před dcerou nic neříká, muž se ale místo toho rychle zvedá a utíká nejspíš na toaletu.

Snaha nalomit Evropany

Video je další ukázkou, že se ruská propaganda i nadále silně působí na veřejné mínění. Velmi často se snaží Rusům navodit dojem, že Evropa je v podstatě bez energií a brzy bude i bez potravin, neboť kvůli invazi na Ukrajinu uvalila na Rusko tvrdé sankce.

Touto konkrétní reklamou se však snaží cílit na evropské publikum, což dokládá vzkaz v závěru spotu. „Veselé ‚protiruské‘ Vánoce. Pokud vám vaše média neříkají, kam tohle vše spěje, RT je k dispozici přes VPN,“ stojí na konci videa.

Rusové nedávno zobrazili Evropany jako mrznoucí a lačnící po ruském plynu v jiné reklamě. V ní se dívka z Evropy rozhodne raději odcestovat do Ruska za mužem, který má podle záběrů na propagandistickém videu vlastně všechno. Hlavně pak teplo. Když pak dorazí na místo, zjistí, že muž má doma doslova harém plný žen.

Tagy: